Galerija slik
Slap lezija rehabilitacija

Slap lezija ramena

 

Slap lezija je v praksi pogosta poškodba ramenskega sklepa.

Zaradi ponavljajočih se gibov pri zelo velikih obremenitvah se običajno na telesu pojavijo specifične anatomske prilagoditve predvsem na mehkih tkivnih in kostni zgradbi  dominantnega glenohumeralnega (GH) sklep. Kombinacija strukturnih prilagoditev spreminja normativni obseg gibljivosti ramenskega sklepa, kar se odraža s povečano zunanjo rotacijo in zmanjšano notranjo rotacijo.

Poškodbe biceps-labralnega kompleksa so najpogostejša poškodba ramenskega sklepa pri športnikih z žogo nad višino glavo (rokomet, odbojka, tenis). Ponavljajoče se gibanje z zgornjim udom nad višino glave je najpogostejši vzrok SLAP (SLAP- Superior Labral Anterior to Posterior ) lezij.

SLAP lezije so pogosto kirurški in rehabilitacijski izziv. V prizadevanju za določitev kirurške in konzervativne oskrbe SLAP lezij sta potrebna temeljit klinični pregled in ocena.

Uspešna vrnitev k metanju žoge nad višino rame je pogostejša pri neoperativnem zdravljenju kot pri kirurškem. Rehabilitacijski program, osredotočen na raztezanje zadnje kapsule in popravljanje drže lopatice, je pri večini metalcev z lezijami SLAP uspešnejši od operacije.

Študije kažejo, da veliko asimptomatskih pacientov ima na MRI SLAP lezijo in da operativno zdravljenje tovrstnih poškodb pri omenjenih atletih ne prinaša dobrih izidov zdravljenja. Po operativnih posegih je velika možnost ponovne poškodbe, športniki po operacijah se v manjšem odstotku vrnejo na isti nivo kot pred operacijo.

Rehabilitacija mora biti vedno personalizirana in prilagojena vsakemu posamezniku. Osredotočena mora biti na iskanju vzrokov za nastanek patologije in reševanju teh, ter ne po standardiziranih protokolih.

V primeru, da imate diagnosticirano SLAP lezijo, se lahko naročite na diagnostični pregled in posvet v Global Treatment Clinic.

Po diagnostiki Vam pripravimo program zdravljenja, ki vsebuje personalizirano ambulantno fizioterapijo v kombinaciji z vadbo. Tudi program vadbe se pripravi na podlagi diagnostičnih meritev mišičevja ramenskega obroča.

 

Z Vami bo program izvajala strokovna ekipa Global Treatment Clinic z dolgoletnimi izkušnjami na področju zdravljenja ortopedskih poškodb in terapevtske vadbe (športne vadbe).

☎️ 040 77 35 77 ali na: info@global-treatment.com 

doc. dr. Mit Bračič

 

Morda bi vas zanimalo tudi: Vaje za ramenski obročZamrznjena rama (Adhezivni kapsulitis) ali Utesnitveni sindrom rame.Nastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.