Galerija slik
utesnitveni sindrom rame

UTESNITVENI SINDROM RAME

Kaj je utesnitveni sindrom rame?

 

Pri tem sindromu gre za utesnitev mehkih tkiv (najpogosteje mišica supraspinatus ali subakromialna burza) v subakromialnem prostoru (prostor med kljunastim odrastkom lopatice in glavo nadlahtnice). Zmanjšanje omenjenega prostora privede do povečanega trenja med strukturami, ki ga izpolnjujejo, in lahko povzroči boleče vnetje ter oteklino omenjenih struktur.

 

Patofiziologija – kako pride do tega sidroma?

Subakromialni utesnitveni sindrom je pogosto posledica drugih stanj, ki so prisotna v rami in najpogosteje nastanejo pri preobremenitvah omenjenega sklepa. Do utesnitve lahko pride po akutnih preobremenitvah (beljenje prostorov, hišna opravila, …) ali zaradi kroničnih preobremenitev. Do katerih najpogosteje pride zaradi ponavljajočih gibov pri športih, ki zahtevajo gibanje ramena nad glavo (rokomet, plavanje, badminton …). Dejavniki za nastanek utesnitvenega sindroma so najpogosteje mišična neravnovesja in slaba drža, lahko pa so tudi anatomske variacije oblike kljunastega odrastka lopatice.

 

Zdravljenje – kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje je najpogosteje konzervativno in obsega predvsem izogibanje položajev in obremenitev, ki izzivajo bolečino, ter fizioterapijo. Fizioterapevtska obravnava obsega predvsem postopke, ki so usmerjeni v zmanjšanje vnetja in bolečine (laserska terapija, diadinamika, manualne tehnike), ter terapevtsko vadbo, ki je namenjena ohranjanju gibljivosti ramenskega sklepa in ponovni vzpostavitvi ravnovesja mišic okrog ramenskega obroča.

 

 

Vabimo vas na posvet v Global Treatment Clinic
☎️ 040 77 35 77
? info@global-treatment.comNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.