Galerija slik
Natrgana Ahilova tetiva terapija

RUPTURA AHILOVE TETIVE

RUPTURA AHILOVE TETIVE

 

Delna (natrgana ahilova tetiva) ali popolna ruptura (pretrgana ahilova tetiva) Ahilove tetive je poškodba, ki se zdravi konzervativno ali kirurško. Različne vrste operativnih metod in konzervativnega zdravljenja, različni čas imobilizacije in hiter tempo sodobne družbe, ki zahteva čimprejšnjo rehabilitacijo, so dodatno popestrile diagnostične metode, razvile nove metode fizioterapije in razne opornice iz novejših materialov.

 

Glavne stopnje zdravljenja poškodovanih oz. pretrganih tetiv so:

1) Doseg ponovnega stika obeh delov (krnov) tetive, kar se lahko doseže operativno ali konzervativno,

2) Dovolj dolga imobilizacija (zadržanje stika), da se tetiva zaceli oz. zabrazgotini,

3) Povrnitev funkcije, gibljivosti in moči.

Zdravljenje pretrganja Ahilove tetive se v osnovi ne razlikuje od zdravljenja poškodb ostalih tetiv. Klasičnih dinamičnih opornic, ki jih recimo uporabljamo za zdravljenje poškodovanih fleksorjev in ekstenzorjev na roki, zaradi hoje, anatomije in velike obremenitve, ne moremo uporabljati. Lahko pa to nadomestimo z zgoraj naštetimi stopnjami zdravljenja. Konzervativno lahko krna raztrgane Ahilove tetive približamo z uporabo mavca ali bolj modernih materialov (dorzalna longeta v plantifleksiji) ali z uporabo hodilnih čevljev (ang. walking boots) oz. novejših opornic. Tetivo lahko rekonstruiramo tudi z operacijo po odprti metodi s šivi. Kirurgi se odločijo za eno izmed metod, pri kateri potem vztrajajo, saka od predstavljenih metod pa ima slabosti in prednosti.

 

FUNKCIONALNA DIAGNOSTIKA STANJA MIŠIČEVJA NOGE IN AHILOVE TETIVE JE PO IMOBILIZACIJI NOGE IZJEMNO POMEMBNA

Doc. dr. Mitja Bračič po poškodbi ahilove tetive predlaga naslednje postopke diagnosticiranja:

 1. Manualni pregled gležnja in tetive na poškodovani in zdravi nogi – ker se dolgo časa opiramo samo na zdravo nogo, lahko pri tovrstnih poškodbah pride do preobremenitve le-te.
 2. Meritve telesne sestave – posledica dolgotrajne neaktivnost ob poškodbi je lahko povečanje telesne/maščobne mase; zaradi imobilizacije okončine pa se zelo zmanjša tudi mišična masa noge!
 3. Ultrazvočni pregled stanja ahilovih tetiv – ocenimo stanje rehabilitirane tetive in jo primerjamo s tetivo na zdravi nogi. Pregled ponovimo po tem, ko se zaključi fizioterapevtsko zdravljenje.
 4. Metoda tenziomiografije za diagnostiko mišičevja – s čimer objektivno ocenimo funkcionalnosti mišičevja zdrave in poškodovane noge.
 5. Analiza dinamike in statike nog in stopal (kinematična analiza vzorca hoje) – pri takšnih vrstah poškodb se velikokrat zgodi, da se statika telesa prevesi na zdravo stran. Da ponovno dosežemo pravilno statiko oziroma balans telesa in obremenjevanje rehabilitirane okončine, je pomembna redna vadba. V kolikor je potrebno, opravimo tudi 3D skeniranje stopal in po meri izdelamo ortopedske vložke Podoactiva.
 6. Testi moči mišic gležnja, stopala, kolka in kolena.
 7. Testi sklepne stabilizacije in ravnotežja.

Na podlagi opravljenega diagnostičnega pregleda se pripravi načrt celostne rehabilitacije.

Ahilova tetiva poškodbaNatrgana ahilova tetiva znaki

Za zdravljenje uporabimo fizioterapevtske ukrepe:

 1. UDARNI GLOBINSKI VALOVI (fokusni in radialni),
 2. SPROŠČANJE TETIVE Z METODO IASTM (izboljšamo drsnost tkiva, rekonstrukcija fibroznega tkiva, nevrološka stimulacija) in
 3. VISOKOFREKVENČNA LASERSKA TERAPIJA (zmanjševanje kroničnih bolečin, vnetij in oteklin).
 4. MAGNETNA TERAPIJA Z IZJEMNIM APARATOM MAGNETOLITH (EMTT) (visoka frekvenca nihanja in velika globina prodiranja valovanja – do 18 cm).
 5. V kinezioterapijo lahko pri vadbi za moč mišic meč kot dodatno stimulacijo vključimo tudi elektroterapijo mečnih mišic z visokotonsko ELEKTROSTIMULACIJO HITOP
 6. KINEZIOTERAPIJA: pri terapevtski vadbi priporočamo izvajanje koncentričnih vaj za sprednje golenske mišice in ekscentričnih vaj za moč meč. Po vadbi, z valjčkanjem, masažo in presoterapijo, mišice sprostimo.
 7. ORTOPEDSKI VLOŽKI PO MERI se priporočajo ljudem, pri katerih zaradi težav s stopali lahko trpi tudi ahilova tetiva. Dodatno se lahko opravi tudi biomehanska diagnostika hoje in stopal.
 8. VADBA za odpravo asimetrije in mišičnih deficitov. Izboljšanje sklepne stabilizacije kolena in gležnja. Za pridobitev osnovne telesne kondicije je obvezna tudi aerobna vadba.

 

VADBA SLEDI ŠELE PO FIZIOTERAPEVTSKEM ZDRAVLJENJU!

Za pregled nas kontaktirajte na:
☎️ 040 77 35 77 ali @ info@global-treatment.com

doc. dr. Mit Bračič
Global Sports Clinic
Global Treatment Clinic

VEČ O NAŠI FIZIOTERAPIJI GLOBAL TREATMENT CLINIC si lahko ogledate tukaj:
https://www.youtube.com/watch?v=fuC-8Eo3_CU&t=9s

 

 

Morda bi vas zanimalo tudi: Ortopedski vložki po meriPlantarni Fasciitis in diagostika stopal ali Vaje za hrbtenicoNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.