Galerija slik
poškodba gležnja- Zvin gležnja

ZVIN GLEŽNJA – PRVA POMOČ IN ZDRAVLJENJE PO NAJNOVEJŠIH METODAH

Zvin gležnja je ena najbolj pogostih poškodb med splošno populacijo

 

Pa res veste kako postopati pri tej poškodbi?

Če ne veste berite dalje:

PEACE & LOVE je najbolj optimiziran proces zdravljenja po poškodbah mehkih tkiv

  • Takoj po poškodbi je potrebno pričeti z zdravljenjem in oskrba zvina gležnja PEACE in nadaljevati z LOVE

 

P (PROTECT): prekinite aktivnost ali športno aktivnost za 1 do 3 dni, da omejite krvavenje poškodbe, ponovni nateg kit ali mišice.

E (ELEVATE): poškodovani ud (noga) je potrebno dvigniti nad nivo srca in počivati.

A (AVOID) – IZOGIBATI SE PROTIVNETNIM ZDRAVILOM: protivnetna zdravila lahko na dolgi rok škodujejo saj zavirajo zdravljenje poškodovanega tkiva

C (COMPRESS): uporaba bandažnih ali kinezio trakov pomaga omejiti znotraj-sklepni edem.

E (EDUCATE): Fizioterapevti morajo poučiti ljudi, da je AKTIVNO ZDRAVLJENJE izjemno pomembno za učinkovito rehabilitacijo in povratek v vsakdanje aktivnosti in rekreacijo.
Pasivna fizioterapija kot so elektrostimulacija (HiTop), manualne terapije in kompresija (kinezio trakovi) je ključnega pomena v prvih dnevih za zmanjšanje edema in bolečin.

POČITEK NI ZDRAVLJENJE!


PO PRVIH DNEVIH ZDRAVLJENJA GLEŽNJA S PEACE PA PRIDE NA VRSTO LOVE

L (LOAD): aktivni pristop k zdravljenju poškodbe z gibanjem in vajami daje izjemno dobre rezultate. Vadba do bolečine je nujna za povratek v vsakdanje aktivnosti. Če to fazo izpustite, je zelo velika verjetnost, da se bo poškodba ponovila ob naslednji aktivnosti.

O (OPTIMISM): možgani (psihološki faktorji) so izjemno pomemben faktor pri zdravljenju poškodb. Spodbujati paciente!

V (VASCULARIZATION): fizična aktivnost mora vsebovati tudi kardio (aerobno) vadbo za prekrvavitev tkiva! Na ta del vadbe večina terapevtov pozabi! Aerobna vadba, ki ne povzroča bolečin prizadetega dela telesa je nujna za uspešno rehabilitacijo gležnja.

E (EXERCISE) – VADBA – KINEZIOTERAPIJA: Tudi pri poškodovanem gležnju je potrebno vključiti vaje za mobilnost, sklepno stabilizacijo (proprioceptorji) in moč v proces rehabilitacije.

 

Po zvinu gležnja in opravljenem zdravljenju, je potrebno opraviti še funkcionalno diagnostiko gležnja in nog

 

  1. Pregled mišičevja z metodo TMG – tenziomiografija (pogledamo funkcionalnost mišic – čas krčenja, čas relaksacije, tonus mišice)
  2. Statika in dinamika stopal in hoje – pri poškodbah gležnja se velikokrat spremeni biomehanika hoje ter pritisk poškodovane noge na podlago, kar lahko privede do pojava nove poškodbe (preobremenitev zdrave noge, mišični deficit poškodovane noge, asimetrija med nogama)
  3. Kinematska / video analiza hoje ali teka po končanem zdravljenju (ugotavljamo cikel hoje leve in desne noge ter ju primerjamo) – preprečiti moramo asimetrijo med nogama ter pojav preobremenitvenih poškodb na zdravi nogi
  4. V nekaterih primerih priporočamo tudi uporabo ortopedskih vložkov po meri, če ugotovimo anomalije v statiki in dinamiki gibanja stopal (supinacija, pronacija).

 

Oseben pristop je ključ do učinkovitega zdravljenja.

Vir: British Journal of Sports Medicine (April, 2019)

FizioterapijaNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.