Galerija slik
Pravilno in zdravo hujšanje

ZDRAVO PREHRANJEVANJE – POMEMBNO JE, DA NE IZPUŠČAMO OBROKOV IN DA SMO KONSISTENTNI

Zraven telesne pripravljenosti se je treba tudi ustrezno prehranjevati. Pomembno je, da za svoje zdravje poskrbimo dovolj zgodaj in na več ravneh. Tokrat bomo obravnavali zdravo prehranjevanje, diete in preprečevanje športnih poškodb s telesno pripravljenostjo.

 

1. Dejstvo o zdravem prehranjevanju, ki po našem strokovnem mnenju ne drži.

Naše dvajsetletne delovne izkušnje kažejo, da je prehrana odvisna od genskega zapisa posameznega človeka. Diete, ki jih preizkušamo, delimo na pozitivne in negativne. Z načinom razmišljanja sami sebi ne moremo določiti ali bomo vegani, ukinili meso, ali bomo jedli samo meso ali samo žitarice. S pomočjo diagnosticiranja našega genetskega zapisa lahko okvire določenega človeka ugotovimo na podlagi alergenih testov, krvnih testov in intolerance na hrano. Na podlagi tega lahko način prehrane prilagodimo posamezniku. Odločanje za diete kot so veganska, LHCF, presna in podobne, so lahko kontraproduktivne in lahko okvarijo naše zdravje.

 

2. Če želimo postati aktivni in najamemo športnega trenerja, je pomemben vidik tudi naša prehrana. Kakšno je optimalno prehranjevanje za pravilno in zdravo hujšanje? Kaj jesti za zajtrk, kosilo in večerjo?

Na podlagi genetike je treba ugotoviti, kakšna prehrana ustreza posamezniku. Za zajtrk se priporoča visoko kalorična hrana, ki je bogata z ogljikovimi hidrati, ki jih potrebujemo čez celi dan. Zelo velik problem predstavlja če nimamo časa jesti in izpuščamo obroke. Največja napaka je, ko nič ne jemo do malice ali celo do kosila. Zajtrk nam zagotavlja kalorično zalogo do kosila, v nasprotnem primeru pa telo črpa naše zaloge, kar škoduje našemu zdravju. Za kosilo se priporoča veliko beljakovin in zelenjave. Pomembno je tudi, da na vadbo ne pridemo lačni in kaj pojemo kakšno uro pred vadbo.

Za zdravo prehranjevanje je najbolj pomembno, da smo dosledni in imamo v dnevu določene obroke, ki jih ne izpuščamo. Priporočajo se vsaj štirje obroki dnevno, ki naj bodo zmerne količine. Pri tem je pomembno, da pojemo določeno količino hrane in ne jemo do sitosti, saj naše telo potrebuje deset do petnajst minut, da zazna zaužito hrano in izklopi občutek lakote.

 

3. Za izgubo odvečnih kilogramov se ljudje velikokrat odločijo za vključitev v skupinsko vadbo. Pri skupinskih vadbah pa so pogoste preobremenitve, katerih posledice so lahko recimo kronične bolečine v kolenih. Kako preprečimo športne poškodbe?

Velikokrat pridejo pacienti, ki imajo poškodbe od skupinskih vadb kot so zumba, cross fit, bootcamp ipd, saj je pri teh vadbah veliko skokov, dvigovanja uteži in podobnega. Za takšne vrste telesnih vadb je že treba biti telesno pripravljen. Skupinske vadbe ne bi priporočal človeku s prekomerno telesno težo. Zanjo se velikokrat odločamo tudi z vidika druženja. Vadbo se velikokrat obravnava kot visoko intenzivni trening, kot je na primer trening HIIT, ki je tako razširjen zaradi ameriškega oglaševanja. Posledično se je veliko ljudi poškodovalo ali bilo pretreniranih. Za preprečevanje športnih poškodb pred vključitvijo v skupinsko vadbo priporočam nekaj mesečni trening pod strokovnim nadzorom. Tako se telesno pripravimo, okrepimo mišice in izgubimo kakšen odvečen kilogram ter se nato začnemo ukvarjati s skupinsko vadbo enkrat in kasneje dvakrat na teden.

 

4. Kaj je najbolj pomembno, da naredimo, če se kljub predpripravam poškodujemo?

Na podlagi dosedanjih izkušenj poškodovancev, ki sem jih obravnaval, je zraven kakovostnega zdravljenja pomembno tudi dobro zavarovanje. To namreč omogoči, da bolnik dobi pri specialistu hitrejšo obravnavo, to pa poveča možnosti, da je okrevanje hitrejše in bolj celovito. Pred športno aktivnostjo, je zraven dobre telesne pripravljenosti v primeru, da pride do poškodbe, pomemben tudi hiter odziv.

 

doc. dr. Mitja Bračič
Global Sports Clinic
Global Treatment ClinicNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.