Galerija slik

ZDRAVLJENJE PETNEGA TRNA – KALCINACIJE NA AHILOVI TETIVI

ZDRAVLJENJE PETNEGA TRNA – KALCINACIJE NA AHILOVI TETIVI

Bolečine v ahilovi tetivi in peti se lahko pojavijo zaradi večih vzrokov. Eden od zelo pogostih je kalcinacija ahilove tetive in petnice ob narastišču ahilove tetive.

Kalcinacija ahilove tetive je stanje, pri katerem se v tetivi, ki povezuje mečne mišice s petno kostjo, tvorijo kalcijeve usedline. To lahko povzroči močno bolečino, oteklino in togost v zadnjem delu gležnja.  Kalcinacija ahilove tetive se lahko pojavi v različnih delih tetive, kot je srednji del (neinsercijska) ali spodnji del, kjer se pritrdi na petno kost (insercijska).

Obstaja več možnih vzrokov za kalcinacije ahilove tetive, kot so:

• Prekomerna obremenitev ali ponavljajoča se obremenitev tetive, zlasti zaradi teka, stoječega dela, hoje v hribe, skakanja ali hoje po stopnicah.

• Zategnjenost ali šibkost mečnih mišic, kar lahko poveča obremenitev tetive.

• Poškodba ali travma tetive, kot je raztrganje ali ruptura.• Staranje, ki lahko zmanjša prekrvavitev in elastičnost tetive.

• Vnetje ali degeneracija tetive, ki lahko vodi do mikroskopskih raztrganin in brazgotin.

• Genetski dejavniki, kot je družinska anamneza težav s tetivami.

Kalcinacije ahilove tetive je mogoče diagnosticirati s specialističnim pregledom, rentgenskimi žarki, ultrazvokom ali MRI. Najbolj pogost pregled je z RTG, vendar lahko tudi z diagnostičnim ultrazvokom opravimo temeljit pregled ahilove tetive, petnice in ostalih mehkih tkiv. Nujno je vedno pogledati obe ahilovi tetivi in ju primerjati.

Možnosti zdravljenja vključujejo počitek od telesnih aktivnosti, ki direktno dražijo ahilovo tetivo, hlajenje, fizioterapijo, terapijo z udarnimi globinskimi valovi.

V prvi fazi zdravljenja odsvetujemo protivnetna zdravila saj nam zamaskirajo stopnjo bolečine ter injekcije kortikosteroidov ali operacijo. Najboljše zdravljenje je odvisno od usposobljenosti fizioterapevta, da zna locirati kalcinacije in jih z ustreznimi postopki odpraviti. Kalcinacijo ahilove tetive in petnice lahko preventivno preprečujemo z raztezanjem in krepitvijo mišic meč in sprednje golenske mišice, nošenjem ustrezne obutve (po potrebi tudi 3D ortopedskih vložkov Podoactiva), izogibanjem nenadnim povečanjem intenzivnosti ali trajanjem vadbe in ogrevanjem pred telesno aktivnostjo. Za ahilovo kalcinacijo, ki je stanje, pri katerem se v tetivi, ki povezuje mečne mišice s petno kostjo, tvorijo kalcijeve usedline, je fizioterapija koristna možnost za zmanjšanje bolečine, vnetja in okorelosti ter za spodbujanje celjenja in krepitve tetive.

Fizioterapijo za ahilovo kalcifikacijo je potrebno individualizirati. Vsak pacient potrebuje svoj program zdravljenja, ki temelji na instrumentalni fizioterapiji in vadbi.

Pred začetkom kakršnega koli fizioterapevtskega protokola za ahilovo kalcinacijo se posvetujte z usposobljenim fizioterapevtom, ki ima ustrezna specialistična znanja za diagnostiko kalcinacij ter uporabo udarnih globinskih valov. Zavedati se morate, da manualni terapevti in maserji niso usposobljen kader za zdravljenje tovrstnih težav.

Fizioterapija za ahilovo kalcifikacijo je zahteven postopek zdravljenja in zahteva potrpljenje ter vztrajnost pacienta.

Za več informacij nas kontaktirajte:

MOB: 040 77 35 77

EMAIL: info@global-treatment.com

doc. dr. Mit Bračič

Global Treatment Clinic FizioterapijaNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.