Galerija slik

VODA ALI HEMATOM V KOLENSKEM SKLEPU

Hematom kolena se nanaša na kopičenje krvi v tkivih okoli kolenskega sklepa kot posledica poškodbe ali travme kot je neposredni udarec v koleno ali padec, ali pa se lahko razvije po določenih medicinskih posegih, kot je operacija kolena. Hematomi se lahko pojavijo na kolenu, ko so krvne žile poškodovane in kri uhaja v okoliško tkivo.

 

Tukaj je razčlenitev ključnih vidikov hematoma kolena po poškodbi kolena:

 

  • Vzrok: Hematomi kolena so običajno posledica tope poškodbe kolena ali rupture mehkih tkiv (mišica, kita). To se lahko zgodi zaradi nesreč, padcev, športnih poškodb ali kakršnega koli udarca, ki poškoduje krvne žile na tem območju.

 

  • Simptomi: Pogosti simptomi hematoma kolena lahko vključujejo otekanje, bolečino, podplutbe in omejen obseg gibanja v kolenu. Obseg teh simptomov se lahko razlikuje glede na mehanizem in velikost poškodbe. Zato je izjemno pomembno, da doktor fizioterapije ugotovi, kater tkiva so poškodovana in jih zdravi. Fizioterapija na pamet lahko vodi v neučinkovito zdravljenje in v nadaljnje zaplete in bolečine!

 

  • Zdravljenje: Zdravljenje hematoma kolena je odvisno od njegove velikosti in resnosti. Blagi hematomi lahko izzvenijo sami od sebe s počitkom, hlajenjem z ledom in dvigom noge nad višino srca. Zdravila proti bolečinam odsvetujemo. Hujši primeri lahko zahtevajo zdravniško pomoč, ki lahko vključuje odvajanje nakopičene krvi z iglo (aspiracija) ali v redkih primerih operacijo. Prva pomoč je tudi obisk doktorja fizioterapije, ki opravi ultrazvočni pregled poškodovanega kolena in Vam pripravi program fizioterapevtskega zdravljenja  poškodbe (instrumentalna in manualna fizioterapija, kinezioterapija).

 

  • Zapleti: če se hematom kolena ne zdravi, lahko povzroči zaplete, kot je okužba ali nastanek brazgotinskega tkiva v kolenskem sklepu, kar lahko vpliva na delovanje sklepa.

 

  • Okrevanje – fizioterapija: Čas okrevanja hematoma kolena se lahko razlikuje glede na njegovo resnost in to, kako dobro ga zdravite. V večini primerov je potreben počitek od športnih aktivnosti, fizioterapija (visokofrekvenčni laser, EMMT magnetoterapija, Hitop Elektroterapija) in kinezioterapija (vaje za moč in stabilizacijo kolena), da ponovno pridobite popolno funkcijo in moč kolena.

 

  • Preprečevanje: Čeprav nesreč ni mogoče vedno preprečiti, lahko nošenje ustrezne zaščitne opreme, izvajanje varnih športnih tehnik in previdnostni ukrepi za preprečevanje padcev zmanjšajo tveganje za poškodbe kolena in hematome.

 

Pomembno je vedeti, da če sumite na poškodbo kolena s simptomi hematoma, morate poiskati zdravniško pomoč, da ocenite obseg poškodbe in določite najprimernejši način zdravljenja. Ortoped ali doktor fizioterapije lahko postavi pravilno diagnozo in vas vodi skozi potrebne korake za okrevanja. V primeru, da se ugotovi, da so poškodovane tudi strukture v kolenu (hrustanec, meniskus, križne vezi) pa Vas najprej napotimo na MRI slikanje (Dialab).

 

Za Vaše zdravljenje poskrbimo doktor znanosti in izkušeni fizioterapevti z visokostrokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami.

Za več informacij nas pokličite:  040 77 35 77 ali pišite:  info@global-treatment.com

Doc. dr. Mit Bračič
Global Treatment ClinicNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.