Galerija slik
terapija z udarnimi globinskimi valovi.

TENDINITIS STOPALA ALI TENDINOPATIJA? ☎️040 77 35 77

TENDINITIS – še vedno se beseda tendinitis uporablja za vsa vnetja in bolečine v tetivah. Dejansko pa je tendinitis akutno vnetje tetive, ki je posledica mikro ruptur / poškodb, ki se zgodijo, ko je mišično-tetivna enota preobremenjena z natezno silo, ki je ali pretežka ali preveč nenadna / sunkovita. Tendinitis je še vedno zelo pogosta diagnoza, čeprav je veliko tendinitisov dejansko tendinopatij.

TENDINOPATIJA – je ne-vnetna degeneracija tetive, ki je odgovor na kronično prekomerno obremenitev. Degeneracija se kaže v strukturnih spremembah in sestavi tetive. Te spremembe so rezultat ponavljajočih se poškodb na tetivi brez ustreznega časa za regeneracijo.

Za razliko od tendinitisa lahko zdravljenje tendinoptije traja več mesecev.

Normalno celjenje tetive poteka v 3 fazah:

  1. VNETNA FAZA: traja od 24 do 48 ur. V tej fazi se eritrociti, trombociti in vnetne celice selijo na mesto poškodbe in očistijo mesto mrtvih snovi. Celice sproščajo tudi dejavnike, ki spodbudijo fibroblaste, da začnejo sintezo kolagena. Ta faza je v primerjavi z drugima dvema fazama razmeroma kratka; hitro jo nadomesti 2 faza.
  2. FAZA: vnetje se v tem času ustavi in po 48 urah se vnetne celice hitro zamenjajo. Ta druga faza običajno poteka naslednjih 6 do 12 tednov. V tej fazi telo proizvaja drugačno obliko kolagena, imenovano tip III, ki ni običajen kolagen za tetivo (običajen kolagen je tipa I). Kolagen tipa III se uporablja za zaščito tetive z razvojem brazgotine. Nove krvne žile in živčni končiči pomagajo pri obnavljanju. To vodi v 3. fazo
  3. FAZA: v tej fazi se odstrani kolagen tipa III ter nove krvne žile in živci, normalni kolagen tipa I nadomesti kolagen tipa III, da tvori normalno tetivo.

 

Motnje tega običajnega procesa povzroči, da tetiva razvije nenormalno odebeljeno tetivo, kar vodi do bolečine in oslabljene tetive, torej tendinopatije.

 

KAKO POTEKA ZDRAVLJENJE?

V naši kliniki tendinopatije obravnavamo celostno:

  • Pacienta prvo pregleda fizioterapevt, nato sledi še Funkcionalna diagnostika v Fizioterapiji (TMG – merjenje funkcionalnosti mišic, statika in dinamika stopal, termokamera, analiza telesne sestave).
  • Na podlagi vseh izvidov se odločimo za personaliziran protokol rehabilitacije.
  • Kombinira se fizioterapija in kinezioterapija v telovadnici. BREZ odprave mišičnih deficitov je zdravljenje ponavadi neuspešno, saj se ob prvi večji obremenitvi zopet pojavi BOLEČINA!
  • Fizioterapevt za zdravljenje tendiopatij uporablja udarne valove (UGV) v kombinaciji z ostalimi terapevtskimi postopki (laser, HiTOP, …).
  • Kineziolog v sodelovanju z fizioterapevtom sestavi primeren personaliziran program vadbe.
  • Zdravljenje tendinopatij je lahko dolgotrajen proces, ki ga mora dobro razumeti tudi sam pacient.

 

GABRIJELA TARLE dipl. fiz.

vodja Fizioterapije

Global Treatment Clinic

TEL: 040 77 35 77

 

Fizioterapija

 Nastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.