Galerija slik
Sindrom zapestnega prehoda

SINDROM ZAPESTNEGA PREHODA

SINDROM ZAPESTNEGA PREHODA

 

Sindrom zapestnega prehoda je utesnitev medianega živca v zapestju. Mediani živec na roki oživčuje prve tri prste in del prstanca ter male mišice na palčevi strani dlani. Skozi zapestni prehod prehaja skupaj s kitami, ki upogibajo prste.

Zakaj se pojavi?

Sindrom zapestnega prehoda je najpogostejša utesnitvena nevropatija. Pogostejši je pri ženskah srednjih let. Večkrat se pojavlja tudi v nosečnosti, pri bolnikih s sladkorno boleznijo, v sklopu revmatoidnega artritisa in pri boleznih ščitnice. Povečanje tlaka v zapestnem prehodu in utesnitev živca lahko povzročijo tudi: vnetje kitnih ovojnic zaradi ročnih del ali športnih aktivnosti (golf, tenis, badminton, pohodne palice), zlom v zapestju ali degenerativne bolezni zapestnega sklepa, ki lahko nastanejo zaradi delovnih obremenitev (računalnik – miška, čiščenje, slaščičarska in pekarska dejavnost, šivanje, keramičarstvo, idr.).

Kdaj moramo biti pozorni na bolečine v zapestju?

V večini primerov zasledimo občasno mravljinčenje, odrevenelost ter spremenjen občutek za dotik v vseh prstih razen mezincu. Mravljinčenje / bolečina je pogostejša ponoči in pacienta prebuja iz spanja. Bolečina se iz zapestja lahko širi na podlaket – komolec. Pri hujših oblikah prsti postanejo na dotik neobčutljivi, mišice na palčevi strani dlani pa se zmanjšajo, kar se kaže z vdolbinami nad palčevo dlančnico.

Diagnozo potrdimo z nevrofiziološkimi preiskavami (elektromiografija, meritve hitrosti prevajanja živca, tenziomiografija, slikanje s termokamero, ultrazvočna diagnostika) , ki objektivno ocenijo stopnjo okvare živca ter spremembe na strukturah v zapestju.

Kako poteka zdravljenje?

Priporočljivo je izogibanje stalnim ponavljajočim gibom z rokami ter dejavnostim pri katerih je zapestje v skrajno upognjenem ali iztegnjenem položaju. Pri začetnih oblikah je zdravljenje neoperativno z opornicami v razbremenjenem položaju zapestja, ki jih pacient nosi preko noči in vajami za raztezanje.

Pri napredovalih oblikah je potrebno operativno zdravljenje, sprostitev medianega živca v zapestnem prehodu (nedelujoč mediani živec ugotovimo z EMG metodo) – v tovrstnih primerih je fizioterapija neuspešna.

Kako poteka rehabilitacija – fizioterapija?

Po operaciji je dobro počivati z roko v pestovalni ruti nad nivojem srca, da zmanjšamo otekanje. Prste lahko razgibate vsako uro. Zapestja nekaj dni ne smete prepogibati. Prve dni lahko operirana roka boli in potrebovali boste zdravila proti bolečinam, ki vam jih bo predpisal kirurg oziroma pričnete s fizioterapijo – protibolečinske terapije: laserska terapija, magnetna terapija – magnetolith ter visokotonska elektroterapija Hitop.

Šive običajno odstranite pri osebnem zdravniku 10. dan po operaciji. Brazgotino je potrebno zdraviti z udarnimi globinskimi valovi, da jo zmehčamo (s tem zagotovimo gibljivost zapestja), odpravimo bolečinske točke na podlahti in pospešimo celjenje

Ko se rana zaceli izvajamo fizioterapevtske vaje za izboljšanje funkcije roke: zapestje, komolec, rama in dinamika prstov.

 

Za več informacij nas pokličite: 040 77 35 77
Global Treatment Clinic
Doc. dr. Mit BračičNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.