Galerija slik
Sindrom karpalnega kanala.

SINDROM KARPALNEGA KANALA

Kaj je sindrom karpalnega kanala?

Sindrom karpalnega kanala je utesnitev sredinskega živca (nervus medianus), ki oživčuje palec, kazalec, sredinec ter polovico prstanca in izhaja iz vratnega dela hrbtenice. Živec poteka od vratne hrbtenice navzdol po roki in prehaja skozi karpalni kanal v dlan. Zapestni prehod (karpalni kanal) tvorijo zapestne kosti in vezivno tkivo. Skozi Karpalni kanal poleg živčnih niti potekajo tudi tetive mišic, ki upogibajo zapestje.

Zaradi anatomske strukture zapestnega kanala vsaka sprememba v strukturi kit mišičevja podlahti vpliva na živčne niti, ki potekajo skozi ozek kanal. Zaradi preobremenitve nenaravnih položajev se pogosto tetive mišic kronično vnamejo in zadebelijo. Posledično tetive, ki prehajajo skozi kanal stisnejo živčne niti ob zapestne kosti in poslabšajo prevodnost medianega živca.

Kakšni so sindromi karpalnega kanala?

Značilni simptomi utesnitve so sprva blago mravljinčenje v palcu, kazalcu, sredincu in polovici prstanca, kasneje se lahko pojavijo bolečine, ki sevajo v podlaket, nadlaket ali do vratu.  V kolikor ne ukrepamo dovolj hitro se pojavi tudi otopelost prstov in izguba občutka v dlani.

Sindrom karpalnega kanala je pogosta poklicna degenerativna poškodba, kar pomeni, da ne nastane nenadoma. Pojavlja pri računalničarjih, frizerjih, športnikih, glasbenikih, šoferjih, kuharjih in preostalih poklicih kjer gre za preobremenjevanje zapestnih gibov. Najpogostejši vzrok za nastanek so prisilni položaji roke in dolgotrajno ponavljanje enoličnih gibov.

Zdravljenje sindroma karpalnega kanala

Fizioterapevt najprej napravi diferencialno testiranje in izloči utesnitve v rokah in vratu, trigger točke in preostala stanja, ki so pogosta  in povzročajo  podobne simptome kot je sindrom karpalnega kanala. Ker se zavedamo, da dolgotrajni pritisk na živec lahko trajno prizadane občutek v prstih in mišično tkivo dlani, začnemo z zdravljenjem nemudoma, ko je diagnoza potrjena s strani fizioterapevta.

  • Sledi diagnostično merjenje mišičnega tkiva in  s tem ocena škode, ki jo je povzročil sindrom karpalnega kanala.
  • S pacientom izvajamo manualne terapije in specialno kinezioterapevtsko vadbo za sprostitev napetosti mišic zapestja in podlakti. Po potrebi Izvajamo tudi terapijo z ultrazvokom, laserjem in udarnimi valovi.

Ključno je, da z ustrezno vadbo izboljšamo gibljivost mišic podlakti in sprostimo napetost, ki jo povzroča utesnitev. V kolikor prihajate po operativnem posegu, je naš cilj, da povrnemo dlani polno funkcionalnost, kar dosežemo z vajami za krepitev mišic dlani in izboljšanje gibljivosti.

Verjamemo, da  je potrebno po operativnem posegu odpraviti vzroke nastanka poškodbe in konkretno izboljšati mišično strukturo podlatki, nadlakti in ramenskega obroča.

POZOR: Zdravljenje poškodbe ni zaključeno, ko izginejo simptomi torej bolečine. Poškodba je sanirana, ko dokončno odpravimo vzroke za nastanek poškodbe.

 

 

Vabimo vas na posvet v Global Treatment Clinic
️ 040 77 35 77
info@global-treatment.comNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.