Galerija slik

REKREATIVNI ŠPORT IN ŠPORTNE POŠKODBE

Slovenci smo športni narod in v zadnjih letih je pri nas v velikem porastu rekreativni šport in posledično tudi športne poškodbe.

Pohodništvo je pri nas priljubljeno že od nekdaj, pred nekaj leti je postal zelo aktualen tudi tek, v zadnjem času pa sta Primož Roglič in Tadej Pogačar vzbudila zanimanje še za kolesarstvo. Vsak šport od nas zahteva določeno telesno pripravljenost, ki je pomembna tudi iz vidika telesne mase. Če imamo prekomerno telesno maso, obstaja zelo veliko tveganje, da se bomo poškodovali ali imeli težave pri teku, kolesarjenju ali hoji v hribe.

V športnih dejavnostih se moramo začeti udejstvovati postopoma, kar velja tudi za hojo na hribe. Najprej torej osvojimo hojo na majhen hrib, nato hojo na višjega in šele nato se lotimo pohoda na najvišjega, podobno, kot sicer poteka učenje. Velika napaka je, ko ljudje želijo brez priprave osvojiti zahtevno goro, kot je na primer Triglav, ki zahteva določeno pripravljenost. V tem primeru so pogoste poškodbe in bolečine.

Najpogostejše težave pri teku in kolesarjenju:

Tek je šport, ki zahteva določeno pripravo, saj ni človekovo naravno gibanje. Zaradi telesne nepripravljenosti se pri teku pogosto pojavijo težave s stopali, gležnji, kolki in koleni.

Pripravo zahteva tudi kolesarjenje, kjer gre za ciklično gibanje in s poganjanjem pedal naredimo enak gib več deset tisočkrat. Glede na to, ali smo levičarji ali desničarji, imamo dominantno in nedominantno okončino. To pomeni, da na pedala vedno pritiskamo z eno nogo bolj kot z drugo, posledica česar je lahko preobremenitveni sindrom kolena in obraba hrustancev. Poškodbe pri kolesarjih so največkrat povezane s stopali zaradi nepravilne postavitve stopal na pedala, druge najpogostejše pa preobremenitev kolenskega sklepa. Pomembna je tudi velikost okvirja kolesa in pravilna priprava sedala, ki naj ne bo prenizko ali previsoko, saj se sicer lahko pojavijo močne bolečine v križu. Enako je pomembno pri sobnem kolesu. Sedež je na pravilni višini takrat, ko je noga v sedečem položaju skoraj čisto iztegnjena oziroma je koleno rahlo pokrčeno. Naslon za roke pa mora biti v takšnem položaju, da se držimo pokončno in nismo skrivljeni.

Obraba hrustanca pri mlajših je lahko posledica genetike

Na obravnavo pride ogromno število pacientov z delno obrabo in pa tudi s popolno obrabo hrustanca in meniskusov. Obrabe sklepnih struktur so sicer lahko posledica ukvarjanja s športom – tek, kolesarjenje, košarka in tenis, vendar so lahko tudi posledica genetike in določene bolezni. Med obravnavanimi pacienti so tudi mlajši, ki imajo zaradi genskega materiala obrabo hrustanca.

Športne poškodbe se lahko zgodijo tudi na pohodniških poteh.

Velikokrat pridejo na obravnavo pacienti, ki so se poškodovali pri pohodništvu. Največ poškodb se pojavi pri ljudeh, ki imajo preveliko telesno maso in niso telesno pripravljeni. Do poškodbe gležnjev in kolen ter do preobremenitvenih sindromov in vnetij ligamentov pride predvsem pri hoji po klancu navzdol, kar v primeru nezdravljenja lahko preide v kronične poškodbe, ki zahtevajo daljši čas zdravljenja (tudi do dveh ali treh mesecev).
V primeru športne poškodbe je pomembna hitra obravnava pri specialistu!

 

V primeru, da ste utrpeli poškodbo pri športni aktivnosti, se lahko naročite na diagnostični pregled in posvet v Global Treatment Clinic.

Po diagnostiki Vam pripravimo program zdravljenja, ki vsebuje personalizirano ambulantno fizioterapijo v kombinaciji z vadbo. Tudi program vadbe se pripravi na podlagi diagnostičnih meritev mišičevja ramenskega obroča.

Z Vami bo program izvajala strokovna ekipa Global Treatment Clinic z dolgoletnimi izkušnjami na področju zdravljenja ortopedskih poškodb in terapevtske vadbe (športne vadbe).

Pri nas lahko koristite tudi nadstandardno zavarovanje Triglav, Vzajemna, Sava in Merkur.

 

Fizioterapevtska klinika za zdravljenje poškodb z najnovejšimi metodami zdravljenja in vrhunskimi aparati švicarskega podjetja Storz Medical. Odlikuje nas tudi sodoben laboratorij za diagnostiko vseh vrst poškodb.

Info ☎️ 040 77 35 77

Doc. dr. Mit Bračič, doktor znanosti, raziskovalec na področju zdravljenja poškodb, ekspert za diagnostiko poškodb, nekdanji vrhunski atlet.

Global Treatment ClinicNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.