Galerija slik
ACL koleno - rehabilitacija

POŠKODBA IN REHABILITACIJA PO OPERACIJI KRIŽNIH VEZI

POŠKODBA, OPERACIJA in REHABILITACIJA PO OPERACIJI KRIŽNIH VEZI

 

Najbolj pogost vzrok pretrganja križne vezi (ACL) je kombinacija hitrega zaustavljanja gibanja na eno nogo z istočasno rotacijo kolenskega sklepa. To se pogosto zgodi v športih kot so košarka, nogomet in tenis, ko nam podlaga ne dovoli, da se podrsamo s stopalom. Pri smučanju se sprednja križna vez (ACL) pogosto pretrga pri padcu nazaj, ko smučko potegne naprej in v stran. Veliko poškodb beležimo tudi pri hoji, ko ljudem zdrsne na spolzki podlagi (led) ali pri hoji po klancu navzdol.

Kateri signali nam sporočajo, da je prisotna poškodba sprednje križne vezi (ACL)?

Ko se zgodi prej omenjeni mehanizem poškodbe kolena in posledično pretrganje ACL, ljudje občutijo močan pomik goleni v smeri naprej, ob tem pa se občuti tudi pretrganje vezi »pop«. Ob tem postane koleno nestabilno, ko želijo poškodovanci stopiti na nogo. Koleno v večini primerov močno zateče (v roku 2 ur). V naslednjih urah se bolečina povečuje, hoja pa postane zelo otežena.

Kaj storiti v prvih urah poškodbe ACL?

Priporočamo hlajenje z ledom in rahlo kompresijo s povojem, da kontroliramo otekanje sklepa. Sledi pa obvezen obisk zdravnika. V praksi po manualnem pregledu sledi slikovna diagnostika rentgen ali magnetna resonanca.

Ali je operacija nujna ob pretrganju ACL?

Ne in da!

V stroki in praksi se mnenja delijo! Nekateri strokovnjaki so mnenja, da je operacija ob pretrganju ACL nujna, drugi menijo, da lahko s krepitvijo mišic in stabilizacijo sklepa, normalno funkcioniramo naprej. Pogojev za to odločitev je vedno več. Odvisno je od starosti pacienta, težavnosti poškodbe, stanju mišičevja, ali je poškodovana še kakšna druga struktura sklepa, ali se ukvarjamo s športom in tako dalje. Pri starostnikih se strokovnjaki redko odločajo za poseg, enako velja pri otrocih v dobi rasti. Najbolj pogosti posegi so pri športnikih in ljudeh, ki se ukvarjajo z rekreacijo. Tam je operacija nujna, za stabilen sklep in nemoteno izvajanje treningov in tekem.

Kaj storiti po operaciji križnih vezi?

Ne čakajte, da bodo drugi kaj storili za vas! Dva tedna po operaciji križnih vezi je potrebno pričeti s sistematično FIZIOTERAPIJO. Zdrave dele telesa pa spraviti v dobro formo. Po potrebi izgubiti odvečne kilograme, da razbremenimo kolena. Urediti sistem prehrane, da se bo koleno prej zacelilo. Dvigniti motivacijo za zdravljenje.

Za VSO strokovno pomoč se lahko obrnete na našo Fizioterapevtsko kliniko Global Treatment Clinic.

Imamo dolgoletne izkušnje na področju zdravljenja po operaciji kolen, veliko vrhunskih športnikov in pacientov smo pripravili za vrhunske športne rezultate in na vsakdanje življenjske obremenitve.

 

 

Vabimo vas na posvet v Global Treatment Clinic
Naročanje: ☎️ 040 77 35 77 ali @ info@global-treatment.comNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.