Galerija slik

REHABILITACIJA PO OPERACIJI KOLKA ALI VSTAVLJENI ENDOPROTEZI KOLKA

REHABILITACIJA PO OPERACIJI KOLKA ALI VSTAVLJENI ENDOPROTEZI KOLKA

Ustrezna in strokovna fizioterapija je po vstavitvi proteze kolka najbolj pomembna v procesu vračanja pacienta v vsakdanje aktivnosti. Proces celjenja rane in ostalih prizadetih mehkih tkiv je potrebno pričeti nekaj dni po operaciji. Ležanje doma in čakanje na »toplice« je zastarelo razmišljanje, ki je v preteklosti pacientom prineslo več težav in komplikacij. Zavedati se moramo, da je 14 dni »toplic« bistveno premalo za resno rehabilitacijo po operaciji kolka!

V nadaljevanju Vam podajamo nekaj najbolj pomembnih informacij, ki jih boste potrebovali po opravljenem posegu.

Kirurški posegi kolka se razlikujejo glede na težave in poškodbe kolčnega sklepa.

Najpogostejši vzroki za operacijo kolka:

 • Obraba kolka (sklepnega hrustanca) – Artroza – starostne spremembe na sklepnih strukturah
 • Zlom kolka
 • Degenerativne spremembe na sklepnih strukturah

Cilji operativnega posega: 1) stabilen sklep, 2) gibljivost kolka, 3) odsotnost bolečin, 4) izboljšati kvaliteto življenja pacienta.

FAZE REHABILITACIJE PO OPERACIJI KOLKA

Informacije, ki jih potrebujete za strokovno in učinkovito zdravljenje po operaciji kolka:

Faza 1: Po operaciji kolka (bolnica) – v javnem zdravstvu Vas zadržijo nekaj dni v bolnici, v zasebnem zdravstvu po navadi paciente odpustijo naslednji dan po operaciji.

 1. Dan operacije: fokus na zmanjšanju stopnje bolečine; začetek celjenja rane; začetne vaje mobilnosti kolka s pomočjo fizioterapevta.
 2. Dan 1 do 2 po operaciji: postopna mobilizacija z asistenco; lažje vaje za gibanje nog; postavitev na noge s pomočjo bergel.
 3. Management bolečine: Management zmanjšanja bolečine s pomočjo zdravil, svetujemo pa tudi uporabo fizioterapevtski metod kot je obsevanje z visokofrekvenčnim laserjem in EMMT magnetoterapijo, ki sta neinvazivni metodi zdravljenja ran.

Faza 2: Zgodnja rehabilitacija – Fizioterapija (1 do 6 tednov)

 1. Tranzicija hoje s pomočjo bergel do asistence fizioterapevta: progresivno napredujemo od hoje s hoduljo do bergel in naprej do hoje s pomočjo asistence.
 2. Vaje za izboljšanje mobilnosti: nadaljujemo z lažjimi vajami za fleksijo, ekstenzijo, primik in odmik kolka.
 3. Vaje za izboljšanje moči kolka: pričnemo z lažjimi izometričnimi vajami z asistenco fizioterapevta.
 4. Vaje ravnotežja: izvajamo enostavne vaje ravnotežja s pomočjo fizioterapevta za izboljašnje stabilnosti in preventivo pred padci.
 5. Funkcionalne vaje: vadimo vsakdanje aktivnosti kot so usedanje na stol, stoja, hoja in hoja po stopnicah.
 6. Management bolečine in otekanja tkiva: nadaljujemo s procesom zmanjševanja bolečin s fizioterapevtskimi postopki (visokofrekvenčni laser, EMMT magnetoterapija, HiTop visokotonska elektroterapija, hlajenje s sistemom Game Ready krioterapija).

Faza 3: Kombinirana rehabilitacija (Fizioterapija + Kinezioterapija) (6 do 12 tednov)

 1. Vadba za moč: postopno napredujemo v vadbi za moč – težje vaje, večje breme, več ponovitev vaje – vadbo načrtujemo in vodi usposobljen fizioterapevt z znanjem vadbenega procesa in kineziologije.
 2. Aerobna vadba: pričnemo z aerobno vadbo na sobnem kolesu za izboljšanje mobilnosti kolka, kasneje vadbo podaljšujemo za izboljšanje srčno-žilnega in pljučnega sistema ter nadaljujemo z intervalno vadbo s stopnjevanjem obremenitve.
 3. Vadba hoje: učenje hoje pod nadzorom fizioterapevta, ki ima znanje in izkušnje o biomehaniki hoje.
 4. Funkcionalna vadba: vadba kompleksnih funkcionalnih gibanj – počepanje – usedanje na stol, stopanja na stopnico ali klop, pridobivanje moči v fleksiji, ekstenziji, primiku in odmiku kolka.
 5. Gibljivost in mobilnost: vaje za izboljšanje mobilnosti kolka.
 6. Management bolečine: priporočamo fizioterapevtske metode za lajšanje bolečin (visokofrekvenčni laser, EMMT magnetoterapija in HiTop elektroterapija) ter medicinsko hipnozo.

Zavedati se morate, da je zgornji protokol primer rehabilitacije po operaciji kolka. Za VAS bomo pripravili Vaš oseben program rehabilitacije!

 

Doc. dr. Mit Bračič

 

tel: 040 77 35 77

email: info@global-treatment.com

Global Treatment Clinic Fizioterapija

 Nastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.