Galerija slik
Prehrana v rehabilitaciji

REHABILITACIJA IN VNOS HRANE

Rehabilitacija: Ali ste vedeli?

Pri rehabilitaciji je potrebnen ustrezen sistem prehrane, kateri je ključ do učinkovitega zdravljenja poškodb in postrehabilitacijo. Pri pojavu poškodbe ali po operaciji moramo strokovnjaki zagotoviti optimalen vnos prehrane pri postrehabilitaciji pacienta!

 

♨️ Goriva za zdravljenje poškodb ♨️

Pri pojavu poškodbe večina ljudi in športnikov zaradi pojava stresa pozabi na hrano. Vendar je ravno v tem obdobju najbolj pomembno, da naredimo optimalen vnos živil. Poškodba oz stanje po operaciji zahteva vsaj 20 % večji vnos kalorij! Premajhen vnos živil / kalorij v prvih dnevih po poškodbi / operaciji zniža sintezo beljakovin za 20 %, kar znatno upočasni proces postrehabilitacije.

 

? Poskrbite za stranske učinke po operaciji ?

Za postoperativno utrujenost pri ljudeh oz športnikih priporočamo naslednja živila: banane, riž, jabolčni sok, toast, sadni smoothie; od prehranskih dodatkov pa: C vitamin, železo, cink, B vitamin, arginin in leucin.
Obroki morajo biti manjši in večkrat dnevno (do 5x).
Antibiotiki, ki ji pacient uživa po operaciji so pomembni pri preventivi pred okužbami, vendar uničijo tudi bakterije, ki jih potrebujemo za normalno presnovo in imunski sistem. Zato priporočamo tudi uživanje prebiotičnih (čebula, česen, beluši, oves, pšenica, ječmen) in probiotičnih živil (lca jogurt, napitek kombuše, kislo zelje).

 

⚠️ Borite se proti atrofiji mišičevja z vnosom beljakovin in leucina ⚠️

Imobilizacija okončine ali dolgotrajno ležanje v postelji povzroči atrofijo mišičevja. V številnih raziskavah so ugotovili, da je vnos 1,6 do 2,5 g/kg beljakovin izjemno učinkovit v procesu postrehabilitacije. Ob tem številne raziskave dokazujejo izjemen učinek vnosa leucina pri pacientih. Leucin imenujejo tudi »anabolični triger (sprožilec)«, saj ima veliko moč stimulacije sinteze mišičnih beljakovin v primerjavi z ostalimi aminokislinami. Nahaja se v siru mocarela, v svinjskem in piščančjem mesu, tunini, lososu, oreščkih, soji in mandljih.
Priporočamo vnos 20 do 35 gramov leucina kot prehranskega dodatka 3 x na dan (obvezno pred spanjem).
Uživanje hrane bogate s kazeinom (mleko in mlečni produkti) pred spanjem omogoča učinkovito regeneracijo mehkega tkiva. Kazein lahko kupite tudi kot prehranski dodatek in ga kot napitek spijete 30 min pred spanjem.

 

? Kontrolirajte vnetja in okužbe s pomočjo ustrezne prehrane in dodatkov ?

Proti-vnetna živila so olivno olje, avokado, ribe, semena in oreščki. Rehabilitacija je del, v katerem se moramo izogibati živilom, ki povzročajo vnetja; salame, bolonjske omake, hrenovke, hamburgerji, pomfri, čips in podobna živila. Namesto teh živil raje sezite po oreščkih ali polnozrnatih tablicah, borovnicah in brusnicah.
Priporočamo tudi omega 3 prehranski dodatek ter L-glutamin in arginin.

 

⚠️ Antioksidanti so ključ do učinkovite postrehabilitacije ⚠️

Antioksidante najdemo v sadju in zelenjavi. So izjemno učinkoviti pri kontroli vnetja in pomagajo pri hitrejšem zdravljenju poškodbe. Najboljši vir antioksidantov so jagodičevje goji, borovnice, temna čokolada, artičoke, fižol, robide, ribez in zeleni čaj (matcha).
Uživanje antioksidantov priporočamo zjutraj ob zajtrku. Učinkovite antioksidante najdete tudi kot prehranski dodatek.

 

☢️ Pri poškodbah in zlomih kosti ☢️

Priporočamo še dodaten vnos 1,500 mg kalcija / dan (mleko, losos, jogurt, brokoli). Pomemben je tudi vitamin D, ki ga vnašamo v obliki razpršilcev ali kapljic pod jezik. Vitamin K2 pa pomaga osteocalcinu da nalaga kalcij v kostnino. Najdemo ga v mleku, jajčnem rumenjaku, piščančjem in govejem mesu. Poskrbeti moramo še za vnos fosforja (mleko, siri, jogurt, oreščki, sardine) in magnezija (oreščki, tofu, brokoli, špinača, semena).

 

Celosten pristop k zdravljenju poškodb in postrehabilitaciji je ključ do uspeha. Ob tem se moramo zavedati, da je optimalen vnos hrane in prehranskih dodatkov velika podpora človekovemu organizmu, obenem pa skrbi za učinkovito regeneracijo po fizikalnih terapijah in kinezioterapiji.

 

Za posvet nas pokličite:
☎️ 064 222 666
? info@global-treatment.comNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.