Galerija slik

PREGLED LASTNOSTI MIŠIČEVJA TMG PO POŠKODBAH JE INOVATIVNA METODA V FIZIOTERAPIJI

METODA TMG – TENZIOMIOGRAFIJA ANALIZA KONTRAKTILNIH LASTNOSTI MIŠIC PO POŠKODBI ALI OPERACIJI.

Metoda tenziomiografije (TMG) je močno diagnostično orodje za ugotavljanje kontraktilnih lastnosti mišic in njihovo spreminjanje skozi čas. Rezultati TMG meritev opisujejo funkcionalno stanje mišic. Zato ima TMG veliko prednost na področju diagnostike pred operacijo in pri po-operacijski rehabilitaciji ter na področju določitve škode, ki nastane na posamezni mišici pri poškodbi. Zaradi svoje ne-invazivnosti se lahko metoda uporablja tudi takoj po operaciji. Merjenje pa uporabljamo tudi v športu, za določanje lastnosti in sposobnosti mišičnih skupin.

DANDANES JE NEODGOVORNO DO PACIENTA, DA OPRAVLJATE FIZIOTERAPIJO / KINEZIOTERAPIJO / VADBO BREZ PODATKOV O MIŠIČNEM STANJU PACIENTA!

ZATO V NAŠI KLINIKI ŽE 15 LET IZVAJAMO OBJEKTIVNO DIAGNOSTIKO STANJA MIŠIC PRED IN PO POŠKODBI / VADBI, DA ZAGOTOVIMO PACIENTOM/ ŠPORTNIKOM INFORMACIJE O NJIHOVEM STANJU MIŠIC IN SKLEPOV.

Komu je namenjen pregled mišic?

 1. Vsem, ki ste se utrpeli poškodbo sklepa, mišice, tetive ali kosti.
 2. Mišične atrofije po poškodbi ali operaciji.
 3. Bolečine v mišicah ali tetivah.
 4. Rekreativnim športnikom, ki želijo bolj natančno načrtovati trening (moč, hitrost, preventivni trening pred poškodbami).
 5. Vrhunskim športnikom, ki ne želijo trenirati “na slepo” brez podatkov o svojih mišičnih zmogljivostih in mišičnih deficitih (trening moči, hitrosti, preventiva pred pokodbami, preverjanje napredka v treningu).
 6. Otrokom (staršem), ki želijo vedeti iz “kakšnega testa” so njihove mišice in športne sposobnosti – športni talent.
 7. Priporočamo po poškodbi / operaciji pred začetkom rehabilitacije ter na koncu rehabilitacije, da preverite učinke in si zagotovite informacije ali ste pripravljeni za vsakdanje življenje ali športne aktivnosti.

Kaj nam omogočajo meritve TMG mišičevja?

 1. Periodično spremljanje parametrov kontraktilnih lastnosti mišic nam omogoča načrtovanje treninga za moč in aktivacijo mišic v različnih obdobjih športnikove priprave.
 2. Pri mlajših športnikih ugotavljamo lastnosti mišic tudi z vidika selekcioniranja v različne športne discipline – TALENT.
 3. Pri zdravljenju poškodb pa spremljamo učinke fizikalnega zdravljenja in kinezioterapije.

 

Z metodo TMG ugotavljamo kontraktilne lastnosti mišic (čas kontrakcije, tonus) ter simetrije oz asimetrije med mišicami in sklepi. S pomočjo normativnih vrednosti: spol in športna disciplina, lahko objektivno ocenimo posameznikovo mišično stanje. Ocena mišičnega stanja določa talentiranost mladega športnika za določeno športno disciplino (eksplozivni športi, vzdržljivostni športi). S parametri, ki jih dobimo s tovrstnim merjenjem lahko spremljamo napredek v rehabilitaciji mišic po poškodbi ali pa napredek v športnem treningu.

 

Analizo mišic z metodo TMG priporočamo vsem mladim športnikom pred izborom športne discipline (ŠPORTNI TALENT) s katero se želijo ukvarjati. Merjenje je priporočljivo tudi za vse rekreativce, ki si želijo boljših športnih rezultatov ali bolj nadzorovan proces treninga.

Kako poteka testiranje mišic?

 1. Proces merjenja je povsem neboleč in hiter.
 2. Najprej operavimo razgovor (kakšno poškodbo / operacijo ste imeli; Kaj trenirate? S kakšnimi težavami se soočate v treningu?…)
 3. Potem sledi pregled – uležete se na pregledovalno mizo – doktor kinezioloških znanosti in fizioterapevt z vami opravita diagnostični pregled mišic nog, trupa ali zgornjega dela telesa.
 4. Mišični senzor in 2 elektrodi postavimo na kožo na mišični trebuh. Senzor izmeri premik, ki ga ustvari mišično krčenje in pridobi časovno omejene značilnosti posamezne mišice. Rezultati so prikazani na monitorju v realnem času v obliki krivulj – mišični skrček. Dinamični odziv senzorja se meri v milisekundah, kar omogoča, da razlikujemo med hitrimi in počasnimi mišičnimi vlakni.
 5. Celotno merjenje traja do 30 minut, sledi še posvet glede rezultatov.
 6. Analiza mišic z metodo TMG je primerna za vse, ki ste se poškodovali ali imate težave z mišicami nog, hrbta ali ramenskega obroča; ter tudi za profesionalne in mlade športnike in tudi za vse rekreativce, ki si želijo boljših športnih rezultatov ali bolj nadzorovan proces treninga. Prav tako je primerno za starejšo populacijo saj z njo izmerimo tudi simetrijo med mišicami in mišične pomanjkljivosti, ki jih lahko izboljšamo z vadbo.
 7. Na koncu prejmete poročilo meritev in priporočila za rehabilitacijo, trening ali vadbo za vašo športno disciplino.

 

V Sloveniji smo edina fizioterapevtska klinika, ki izvaja tovrstne preglede / diagnostiko mišičevja. Imamo 20 let izkušenj na področju mišične diagnostike ter načrtovanja rehabilitacije in treninga.

Za posvet nas lahko pokličete 040 77 35 77 ali nam pišete info@global-treatment.com

Ekipa Global Treatment ClinicNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.