Galerija slik

KRONIČNE BOLEČINE KOLEN PRI OTROCIH SO RDEČ ALARM! UKREPAJTE TAKOJ!

V obdobju “burnega” telesnega razvoja otrok se lahko pojavi kar nekaj težav z bolečinami, ki so povezane s tem. Točke rastnega hrustanca so še posebej na udaru, zato veliko otrok pride na fizioterapijo zaradi bolečin. Najbolj pogosto mesto bolečin so kolena.

Osgood-Schlatter je strokovni izraz, s katerim opisujemo bolečino in izboklino na kosti pod pogačico. Tu se patelarni ligament prirašča na golen, v obdobju rasti pa je na tem mestu prisoten še rastni hrustanec.

Kdaj se Osgood – Schlatterjev sindrom razvije?

V času intenzivne rasti pri otrocih in mladoletnikih (fantje 12 do 15 let; deklice 12 do 14 let), kosti in hrustanec rastejo hitreje kot mišice in kite, kar lahko vpliva na prisotnost velikih sil na narastišče patelarnega ligamenta.

V kombinaciji s fizično aktivnostjo (treningom – TEK, SKOKI, SPREMEMBE SMERI, TRDA PODLAGA) se lahko pojavi bolečina, oteklina, v nekaterih primerih mikro poškodbe ali redkeje iztrganje kite z mesta narastišča. Pogosto so vzrok zelo zategnjene mišice in kite nog, kar je posledica rasti in treninga.

Na kaj biti pozoren pri sindromu?

Bolečino poslabšajo tek, poskakovanje, kolesarjenje, klečanje, hoja po stopnicah ter treningi različnih športov na trdih podlagah.

Če pri vašem otroku opazite bolečine v kolenih, takoj prekinite intenzivne športne aktivnosti.

Kako se lahko lotite zdravljenja?

Najboljše je, da pridete na preventivni pregled in diagnostiko. Diagnostika zajema pregled z ultrazvokom, analizo mišičevja – tenziomiografija, pregled fleksibilnosti sklepov in mišic, v hujših primerih se opravi tudi rentgensko slikanje.

Nato se s pomočjo strokovnih analiz in pripomočkov lotimo zdravljenja poškodbe.

Pri fizioterapiji se osredotočamo na:

 • fleksibilnost/mobilnost sprednje in zadnje stegenske mišice,
 • moč sprednje in zadnje stegenske mišice, mišice zadnjice, primikalk in meč,
 • dolžino in simetrijo mišic nog,
 • simptome lajšamo s protibolečinsko terapijo (diadinamika, elektroterapija),
 • metode kineziološkega tapinga za razbremenitev narastišča mišice.

V času zdravljenja se specialni treningi odsvetujejo!

Kako dolgo traja takšno zdravljenje?

Zdravljenje lahko traja od 6 do 12 tednov. Odvisno od stanja vnetja narastišč in otrokove muskulature. Osgood – Schlatter pogosto izveni z zaključkom burnega telesnega razvoja.

 

ŠE NEKAJ NASVETOV ZA VADBO

American College of Sports Medicine priporoča upoštevanje naslednjih priporočil za šport otrok in mladine do 13  leta starosti: NASVETI SO NAMENJENI ŠPORTNIM PEDAGOGOM, TRENERJEM IN STARŠEM!

 1. V načrtovanju športne kariere in treninga se izogibajte zgodnji specializaciji. Naj otrok obiskuje več različnih športov. Če otrok obiskuje različne športe, ki si niso preveč sorodni, mu omogočimo regeneracijo ter večji napredek motoričnega znanja in inteligence.
 2. Omejite bruto ure treninga in tekem na 15 do 20 ur / teden. Prevelik obseg treninga in prepogosto udejstvovanje na tekmah zelo poveča pojavnost preobremenitev in poškodb ter mentalne utrujenosti. Iz omenjenih razlogov se okoli 70 % otrok odloči za prekinitev ukvarjanja s športom do 13 leta starosti.
 3. Čas trajanja treninga ne sme presegati 90 min /dan. Turnirski sistemi, ki vključujejo potovanja na kraj tekme in več tekem v enem vikendu, NISO  primerni za otroke! Tovrstni sistem tekmovanj je primeren le za profesionalne športnike.
 4.  Mladi športniki MORAJO imeti VSAJ 1 do 2 dni počitka na teden brez treninga. S tem bi izjemno zmanjšali pojavnost poškodb in mentalno utrujenost otrok.
 5. Mladi športniki morajo imeti poletne in zimske počitnice! Odmor od treninga in tekmovanj mora trajati vsaj 2 meseca, da se otrok telesno in mentalno regenerira od napora treningov in tekmovanj.
 6. Trenerji bi se morali v treningu mladih posvečati predvsem TEMELJNEMU TRENINGU in TEHNIKI športne discipline. OBSEG IN INTENZIVNOST treninga ne smeta biti v prvem planu razvoja mladih športnikov. Veliko bomo naredili za razvoj gibalnih sposobnosti, če bomo otrokom podali več motoričnih nalog v nizki intenzivnosti, saj bomo s tem dosegli izjemne učinke na živčno-mišični sistem otrok. S ponovitvami v nižji hitrosti z manj uporabljene sile, bomo otrokom pripravili mišično-tetivni sistem na kasnejše velike napore v vrhunskem športu. če se teh navodil ne bomo držali, bomo povečali možnost poškodb za 70%.
 7. INDIVIDUALNI PRISTOP v treningu je izjemno pomemben, saj otroku omogočimo individualni telesni in gibalni razvoj, brez prekomernih obremenitev, ki ga vodijo v poškodbe in končanje športnega udejstvovanja.

 

V naši kliniki ugotavljamo izrazito povečanje pojavnosti poškodb otrok in mladostnikov zaradi prekomernega obsega in intenzivnosti treninga. Drugi vzrok so slabi telesni in gibalni temelji otrok, ki so se zgodaj odločili za eno športno disciplino.

Večina poškodb je povezana s preobremenitvami sklepnih struktur ter mišično-tetivnega sistema. Tudi operativni posegi so vedno  bolj pogosti.

Še en nasvet! Dajte otroku čas in možnost, da po poškodbi v miru opravi zdravljenje in vrnitev na športni teren! Ne pritiskajte na zdravnike, fizioterapevte in trenerje, kdaj bo otrok spet tekmoval. Otrok in njegov organizem ter mentalno zdravje so bolj pomembni kot trenutni športni rezultat!

ZDRAV OTROK JE SREČEN OTROK!

 

Global Treatment Clinic

TEL: 040 77 35 77

Fizioterapija

 

Če Vas zanima več o naši Fizioterapiji si oglejte oddajo o Sodobni Fizioterapiji:

https://www.youtube.com/watch?v=fuC-8Eo3_CU&t=5s

 

 Nastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.