Galerija slik

INTERVJU z doc. dr. Mit Bračič: Terapija z udarnimi valovi lahko pomaga tudi tistim, ki imajo kronične poškodbe

Terapija z udarnimi valovi lahko pomaga tistim, ki imajo kronične poškodbe

Doc. dr. Mit Bracic, Global Treatment Clinic

Mit Bracic (1977-) (doktorat iz kineziologije in doktorand iz fizioterapije) je raziskovalec in terapevt, ki se ukvarja z raziskavami na področju fizioterapije, kineziologije, biomehanike, diagnostike, podiatrije, ortotike, hipnoterapije in športnega treninga. Je univerzitetni profesor na Alma Mater Europaea v Sloveniji (magistrski in doktorski program Fizioterapija). Je tudi lastnik Global Treatment Clinic – centra za športno medicino, fizioterapijo in športne zmogljivosti. Delal je po vsem svetu in podpiral različne projekte (upravljanje rehabilitacijskih klinik, priprave na športne nastope (svetovna prvenstva, olimpijske igre), fizioterapevtske raziskave in coaching).

 

KRONIČNE BOLEČINE

Bolečina zaradi poškodbe vas lahko muči še tedne ali celo leta pozneje. Morda ste poskusili vse, kar vam je zdravnik priporočil, vendar imate še vedno težave pri vrnitvi v službo ali športne aktivnosti ali celo k vsakodnevnim opravilom doma. Neinvazivno zdravljenje, imenovano zunajtelesna terapija z udarnimi valovi (ESWT), na katero se je obrnilo več profesionalnih športnikov, Vam lahko pomaga odpraviti nadležne poškodbe. Zdravljenje je na voljo na v fizioterapevtski kliniki v Ljubljani Global Treatment Clinic. Dr. Mit Bračič, doktor kinezioloških znanosti, ki že več kot dve desetletji raziskuje učinke vadbe in terapij pri zdravljenju, verjame, da lahko terapija sproži naravni proces zdravljenja. »Iščemo načine za zdravljenje naših pacientov, zlasti tistih, ki se niso odzvali na konvencionalna terapevtska sredstva, in terapija z udarnimi valovi je dobra možnost, ker je neinvazivna. Pacientom ni treba prenašati velike količine tablet in injekcij ali drugih oblik terapije z iglami.” Terapija z udarnimi valovi dovaja visokoenergijske akustične valove na poškodovane dele telesa, ki potrebujejo celjenje. Udarni val je fizični zvočni val, “šok”, ne električni. Da bi vam pomagali izvedeti več o terapiji z udarnimi valovi in ​​komu bi zdravljenje lahko koristilo, smo prosili dr. Bračiča, da pojasni več o tem.

 

Kaj je terapija z udarnimi valovi?

Terapija z udarnimi valovi je neinvazivna fizioterapija za aktivne paciente, ki se borijo z bolečino in se ne odzivajo na klasično zdravljenje po poškodbi. Po posegu se bolečina takoj zmanjša in obseg gibanja se izboljša.

 

Kako deluje terapija z udarnimi valovi?

Naprave za terapijo z udarnimi valovi oddajajo udarne valove akustične energije v fazi bodisi nanosekund ali mikrosekund, da spodbudijo celjenje poškodovanega mehkega tkiva, vezi in kit.

 

Dokazano je, da ima zdravljenje z udarnimi valovi fiziološke učinke:

 • Povečanje prepustnosti celic za ustvarjanje lokaliziranega vnetnega odziva.
 • Energija, ki prihaja v tkivo in iz njega, poveča pretok krvi, podobno kot, vendar v veliko večji meri kot ročna masaža globokega tkiva.
 • Povzroča degradacijo živčnega snopa (inhibicija nocicepcije), ki omogoča modulacijo bolečine prek perifernega živčnega sistema.
 • Nadgradnja fiziološkega procesa celjenja s stimulacijo hormonov in celic, ki so povezani z regeneracijskim procesom celjenja.

 

Katere druge poškodbe zdravimo?

 1. Stopala: Plantarni fasciitis, Mortonov nevrom, zlom stopalnice, vnetje živca ali poškodba vezi, petni trn.
 2. Gleženj: kronična bolečina v gležnju, bodisi zaradi osteoartritisa ali nestabilnosti vezi; ligamentna poškodba – ahilova tetiva; nateg ali poškodba mišic gastrocnemius ali soleus.
 3. Spodnji del noge: tendonitis Ahilove tetive; nateg ali poškodba gastrocnemius mišice; retrokalkanealni burzitis (bolečina v peti).
 4. Koleno: IT sindrom; insercijska bolečina; napetost v medialni ali lateralni kolateralni strani kolena; skakalno koleno; tendinopatija pogačice, Osgood-Schlatter sindrom.
 5. Zgornji del noge: poškodba mišice kvadriceps: nateg ali poškodba stegenske mišice.
 6. Roka: nategi in poškodbe kit ali mišic zapestaj / prstov, karpalni sindrom.
 7. Komolec: teniški komolec; golfarski komolec, poškodbe mišic triceps ali biceps.
 8. Kolk: nateg glutealne mišice in piriformis sindrom; trohanterni bursitis; iliopsoas bursitis; tendinoza fleksorja kolka.
 9. Rame: Kalcinacije rotatorne manšete; delna raztrganina rotatorne manšete; poškodbe bicepsa, kalcinacije kite dolge glave bicepsa ali mišice/kite supraspinatus.
 10. Hrbet / vrat: poškodbe mišic hrbta, povečana napetost mišic / fascij v ledvenem, prsnem in vratnem delu hrbtenice ter okoli lopatic.

 

Kakšen je občutek pri terapiji z udarnimi valovi? Je boleče? 

Bolniki bodo občutili številne hitre udarce akustičnih valov in nekaj toplote.»Pacientom povem, da bi želel, da bi imeli manj kot 5 od 10 neugodja. Temu pravim nelagodje; Temu ne rečem bolečina,” je dejal dr. Bračič. “Včasih čutimo več nelagodja, ko izvajamo akustični udarni val bližje kosti.” Lahko se pojavi tudi rahlo otekanje in rdečina kože. »Ko tkivo zdravimo z energijo, se pretok krvi poveča, zato lahko na tkivu pride do rdečine. Aparat lahko nadzorujemo, tako da, če nam pacienti rečejo, da je nelagodje 5 od 10, ko pričnemo s terapijo, ga bomo zmanjšali, da bo terapija bolj udobna.”

 

Zakaj se vaša telesa vedno ne odzovejo na konvencionalno terapijo za celjenje poškodb?

Med postopkom celjenja poškodbe se telo odzove na dva načina: bodisi na zdrav način, da pozdravimo poškodbo, bodisi gre po degenerativni poti, kjer se proces celjenja ustavi in ​​nastopi vnetje. Ljudje v tem stanju občutijo degenerativno kronično bolečino. Terapija z udarnimi valovi v bistvu prebudi telo / tkivo, da lahko začne regeneracijski proces zdravljenja prizadetega tkivain bolečine.

Kako učinkovito je?

»Rezultati zdravljenja temeljijo na zaključku zdravljenja. Veliko naših pacientov se po mojih izkušnjah že po prvem zdravljenju počuti občutno bolje in nadaljuje z normalno aktivnostjo v 24 do 48 urah po zdravljenju. Proces zdravljenja nadziramo z ultrazvočno diagnostiko ter termokamero za analizo tkiva.

 »Odlična zadeva pri terapijah z udarnimi valovi je ta, da boste zelo hitro dosegli rezultate. Čeprav imamo ponavadi na voljo šest tednov oz 10 terapij, predvidevam, da bodo mnogi od teh bolnikov dosegli svoj cilj zdravljenja” je dejal Bračič. Velik cilj je že ta, da bistveno zmanjšamo nivo bolečine. Včasih pa olajšanje pride tudi po 2 ali 3 tednih po zdravljenju, saj se proces zdravljenja nadaljuje po končanih terapijah!

Kdo je kandidat za terapijo z udarnimi valovi?

Verjetni kandidati so bolniki, ki imajo dolgotrajne poškodbe in bolečine in se niso odzvali na osnovne metode zdravljenja in terapije. Glede na klinično prakso obstaja veliko število bolnikov, ki se soočajo s kronično ali nepopustljivo bolečino zaradi športne ali mišično-skeletne poškodbe, ki lahko traja 4 do 6 tednov ali tudi štiri mesece ali včasih več let.

 

Pri uporabi udarnih valov se nam zdi najbolj pomembno, da pred začetkom terapij opravimo slikanje prizadetega dela telesa z diagnostičnim ultrazvokom in termovizijo, da se natančno določi diagnoza in lokacija težave, in da se po terapiji z udarnimi valovi izvaja tudi protibolečinska terapija z EMMT in visokofrekvenčnim laserjem. S to metodo zdravljenja smo izjemno učinkoviti, pacienti pa so s potekom zdravljenja zadovoljni. Ob koncu zdravljenja ponovno opravimo ultrazvočno diagnostiko, s katero pacientom pokažemo rezultate zdravljenja z udarnimi valovi.

 

Celostna individualna terapija z udarnimi globinskimi valovi (UGV) traja do 45 min.

Cena 1 terapije je 69,00 eur

Za posvet nas lahko pokličete 040 77 35 77

doc. dr. Mit Bračič

Global Treatment Clinic FizioterapijaNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.