Galerija slik
 

HRBTENICA JE CENTER NAŠEGA ŽIVLJENJA – KAKO SKRBETI ZA HRBTENICO?

HRBTENICA JE CENTER NAŠEGA ŽIVLJENJA – KAKO SKRBETI ZA HRBTENICO?

Zdrava hrbtenica je ključnega pomena za splošno dobro počutje in funkcionalnost. Hrbtenica predstavlja osrednjo strukturno oporo za telo, kar nam omogoča, da stojimo pokonci, se premikamo in izvajamo različne življenjske in športne aktivnosti. Če imamo hrbtenico napačno poravnano ali pod stresom (fizičnim, mentalnim, čustvenim), lahko to vpliva na krvni obtok, kar lahko vodi do otrplosti ali mravljinčenje v okončinah, poveča pa se tudi stopnja bolečin v različnih delih hrbtenice.

 

Bolečine v spodnjem delu hrbta, znane tudi kot lumbago, so pogoste in prizadenejo velik del prebivalstva starih od 30 do 70 let. Prizadetost hrbtenice je eno najpogostejših mišično-skeletnih obolenj po vsem svetu. Glede na študije je približno 80 % odraslih ljudi že doživelo bolečino v spodnjem delu hrbta, kar je tudi eden glavnih vzrokov za delovno nesposobnost ali invalidnost.

Bolečina v spodnjem delu hrbta je lahko posledica različnih dejavnikov:

 • Nateg mišic ali vezi zaradi prekomernih obremenitev, nepravilne tehnike dviganja, nenadnih gibov ali slabe drže.
 • Hernije ali izbočeni diski pritiskajo na bližnje živce kar povzroča močno bolečino.
 • Degenerativne oz starostne spremembe na strukturah hrbtenice so osteoartritis, spinalna stenoza ali degenerativna bolezen medvretenčne ploščice.
 • Delovne ali športne poškodbe kot so nesreče in padci lahko poškodujejo strukture spodnjega dela hrbtenice.
 • Drugi dejavniki kot so prekomerna telesna masa, sedeči način življenja, stres, slaba ergonomija na delovnem mestu, šibke mišice nog in trupa, pronacija ali supinacija stopal ter nekatera mentalna zdravstvena stanja.

 

Išias je zelo pogosta mišično-skeletna poškodba in se običajno kaže kot bolečina, ki seva od spodnjega dela hrbta navzdol po zadnji strani ene noge, po poti išiadičnega živca. 

Bolečine pri išiasu lahko nastanejo zaradi različnih dejavnikov:

 • Hernirane ali izbočene ploščice med vretenci  (diski) lahko pritisnejo na bližnje živce, vključno z išiasnim živcem.
 • Degenerativna bolezen medvretenčnega diska je s starostjo povezana obraba (tanjšanje) hrbteničnih diskov.
 • Spinalna stenoza je zožitev hrbteničnega kanala ali nevralnih odprtin kar lahko povzroči pritisk na hrbtenjačo ali živčne korenine.
 • Spondilolisteza se pojavi, ko eno vretence zdrsne naprej preko drugega, kar lahko stisne živce in povzroči močne bolečine.
 • Piriformis sindrom je draženje ali stiskanje išiadičnega živca mišice piriformis v zadnjici.
 • Nateg mišic ali vezi zaradi prekomernih obremenitev, nepravilne tehnike dvigovanja (predmetov ali uteži) ali nenadnih gibov.  Zdravljenje bolečine v spodnjem delu hrbta in išiasu je odvisno od njene stopnje jakosti, trajanja in osnovnega vzroka (diagnoze).

Tukaj je nekaj pogostih pristopov k odpravam bolečin v spodnjem delu hrbtenice in išiasu:

Samooskrba: Pri blagih primerih bolečine v spodnjem delu hrbta lahko ukrepi za samooskrbo pogosto zmanjšajo stopnjo bolečine. To lahko vključuje počitek, uporabo toplotnih oblog, nežne raztezne vaje in izometrične vaje za moč ter zdravila proti bolečinam brez recepta.

Fizikalna terapija: Fizioterapevt ali kineziolog lahko oblikuje prilagojen program vadbe za krepitev mišic, ki podpirajo hrbtenico, izboljšajo mobilnost in spodbujajo pravilno telesno mehaniko. Fizikalna terapija, ki jo izvaja fizioterapevt lahko vključuje tehnike ročne in instrumentalne terapije (EMMT magnetoterapija, HiTop elektroterapija, visokofrekvenčni Klaser, Humantecar terapija, udarni globinski valovi) za lajšanje bolečin in izboljšanje mobilnosti mišičevja in hrbtenice. Zelo pomembna je tudi diagnostika vzroka bolečin in ocena funkcije hrbtenice, krvnega obtoka in mišičevja okoli hrbtenice (Termovizija, TMG – tenziomiografija, analiza statike stopal).

Zdravila: v nekaterih primerih lahko ponudniki zdravstvenih storitev predpišejo zdravila za obvladovanje bolečine in vnetja, kot so nesteroidna protivnetna zdravila, mišični relaksanti ali analgetiki.    

Injekcije kortikosteroidov lahko dajemo neposredno v prizadeto območje hrbtenice, da zmanjšamo vnetje in ublažimo bolečino, zlasti pri stanjih, kot je hernija diska ali spinalna stenoza. Vedeti pa morate, da z injekcijami še zdaleč ne boste rešili težav s hrbtenico.

Medicinska hipnoza je kompleksna in izrazito učinkovita psihološka intervencija za zmanjšanje stopnje bolečin in stresa (mentalni in čustveni stres) v spodnjem delu hrbtenice in trtici.6.

Kvantna medicina je kompleksna metoda zdravljenja z različnimi znanstvenimi in alternativnimi pristopi zdravljenja bolečin v hrbtenici: sproščanje s hipnozo, zmanjševanje stopnje bolečin čustvenih ter mentalnih travm in trigerjev (podzavest), uravnavanje energijskega stanja telesa, naravna oz homeopatska zdravila in celično zdravljenje. Zdravljenje na informacijskem, organskem in tekočinskem nivoju telesa.

Kirurgija: Operacija se običajno šteje za zadnjo možnost za hude ali trdovratne bolečine v spodnjem delu hrbta, ki se ne odzivajo na konzervativno zdravljenje. Kirurške možnosti lahko vključujejo postopke za dekompresijo živcev, stabilizacijo hrbtenice ali odstranitev poškodovanega tkiva diska. Izboljšana kakovost življenja: na splošno zdrava hrbtenica spodbuja izboljšano kakovost življenja, saj posameznikom omogoča, da se ukvarjajo z vsakodnevnimi dejavnostmi brez bolečin ali omejitev.

 

Da bi ohranili zdravo hrbtenico, bi morali posamezniki sprejeti navade, kot so vzdrževanje uravnotežene prehrane, redna vadba za moč nog in trupa, pravilno dvigovanje predmetov in izogibanje daljšim obdobjem neaktivnosti. K zdravju hrbtenice lahko prispevajo tudi redni pregledi in diagnostika pri fizioterapevtih.  

Oglejte si vaje za hrbtenico pod vodstvom naših fizioterapevtov:

 

Za posvet nas lahko pokličete 040 77 35 77 ali nam pišete info@global-treatment.com

Doc. dr. Mit Bračič

Global Treatment ClinicNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.