Galerija slik
Golf komolec- bolečina na notranjem delu komolca.

GOLFARSKI KOMOLEC

Kaj je golf komolec?

Golf komolec (Medialni epikondilitis) je le izraz, ki ga uporabljamo za bolečine, ki se pojavljajo na notranji strani komolca. Bolečina je običajno pekoča,  ostra pojavlja se pri stiskanju pesti in omejuje moč našega prijema. Pogosto je mesto občutljivo na dotik, z manualnim pritiskom lahko izzovemo neprijetno bolečino. Za Golf komolec je značilno, da se bolečina prenaša iz notranje strani komolca navzdol po notranji strani podlahti.

Je pogosto kronično stanje golfistov, ki ni povezano izključno z golfom in športno populacijo temveč je visoko frekventen pojav pri poklicih in opravilih, ki nadpovprečno obremenjujejo roke. (slikanje, uporaba miške, vijačenje, nošenje predmetov, vrtnarjenje, vibracije, dvigovanje uteži).

 

Kdaj in kje se golf komolec pojavi?

Golf komolec se pojavi na narastiščih kit mišic, ki upogibajo zapestje in se priraščajo na notranjo stran komolca, natančno na Medialni epikondil (izboklina na notranji strani) nadlakti. Golf komolec je tendiopatija tetiv mišic podlakti, kar pomeni nastanek degenerativnih sprememb na tetivi. Pogosto se označuje kot  preobremenitveno poškodbo, kar se nam v naši kliniki ne zdi natančna klasifikacija.

Golf komolec nastane predvsem zaradi treh razlogov:

  • slabe tehnike gibalnih vzorcev, kar pomeni, da so položaji našega zapestja pri izvajanju gibov z rokami nepravilni, torej gre za obremenjevanje ne naravnih položaj, ki niso namenjeni za visoke obremenitve
  • zaradi slabe pripravljenosti naših mišic podlahti na aktivnosti, ki jih opravljamo (slaba moč, gibljivost)
  • zaradi medmišičnih asimetrij, kar pomeni, da so mišice na eni strani podlahti neprimerljivo močnejše ali šibkejše v primerjavi z drugo stranjo podlahti

 

Zdravljenje golfarskega komolca

Bolečina  v komolcu traja običajno 6 do 12 tednov,  v kolikor ne ukrepamo ustrezno lahko težave trajajo več let kontinuirano ali v občasnih izbruhih bolečin in resno omejujejo našo funkcionalnost.

Golf komolec pri nas zdravimo sistematično:

  1. Najprej napravimo ustrezno diagnostiko z merjenjem lastnosti vaših mišic  in poiščemo potencialne vzroke bolečin v mišični zategnjenosti, neravnovesjih ali slabi moči.
  2. Ko vzroke ugotovimo napravimo ustrezno število fizioterapevtskih obravnav, da zmanjšamo bolečino in pripravimo telo na nadaljnji proces zdravljenja z vadbo. Pri poškodbi tipa golf komolec imajo visoko uspešnost pri odpravljanju bolečin terapije z udarnimi valovi.
  3. Zadnja, ključna in najdaljša faza zdravljenja je kinezioterapija, ko s specialno vadbo izboljšamo funkcionalna neravnovesja vaših mišic, ki smo jih diagnosticirali ob vstopnem pregledu ter s tem tudi odpravimo vaše primarne vzroke za nastanek stanja Golf komolec.

 

POZOR: Zdravljenje poškodbe ni zaključeno, ko izginejo simptomi torej bolečine. Poškodba je sanirana, ko dokončno odpravimo vzroke za nastanek poškodbe.

 

 

Vabimo vas na posvet v Global Treatment Clinic
️ 040 77 35 77
?info@global-treatment.comNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.