Galerija slik

CELOSTNO ZDRAVLJENJE STOPAL S HALLUX VALGUS

CELOSTNO ZDRAVLJENJE STOPAL S HALLUX VALGUS

Rehabilitacija za hallux valgus (palec na stopalu), se običajno osredotoča na lajšanje bolečine, izboljšanje delovanja sklepa palca in preprečevanje poslabšanja stanja. Pomembno je vedeti, da se lahko rehabilitacija za hallux valgus razlikuje glede na resnost stanja in posebne potrebe posameznika.

 

Tukaj je nekaj splošnih priporočil za rehabilitacijo hallux valgus:

  1. Diagnostika: v večini primerov se opravi RTG slikanje stopala, da ugotovimo stanje sklepa in prsta. Opravimo tudi podometrijo – izmerimo statiko in dinamiko stopal v hoji.
  2. Fizioterapija: Fizioterapevt lahko sestavi program vadbe za izboljšanje moči in prožnosti vaših stopal in mišic spodnjega dela noge. To lahko pomaga stabilizirati sklep in lajša bolečine pri hoji.
  3. Ortotski vložki po meri lahko pomagajo zagotoviti korekcijo (podporo in poravnavo) vaših stopal ter zmanjšajo pritisk na prizadeti sklep. Ortotske vložke izdelajte pri specialistu podologije – predhodno preverite njegovo usposobljenost.
  4.  Sprememba obutve: Če je potrebno, boste morda morali dodatno spremeniti svoje čevlje z uporabo ortotskih vložkov za korekcijo palca in hoje. Preozka obutev ali visoke pete odsvetujemo pri tovrstnih težavah.
  5. Masaža mehkih tkiv: Masaža mehkih tkiv in tehnike, kot je miofascialno sproščanje, lahko pomagajo razbremeniti mišično napetost in izboljšajo pretok krvi na palcu.
  6. Uravnavanje telesne teže: Če imate prekomerno telesno težo, lahko izguba teže zmanjša obremenitev vaših stopal in upočasni napredovanje hallux valgusa.
  7. Operativni poseg: v primerih, ko so konzervativni ukrepi neučinkoviti ali je deformacija huda, bo morda potreben kirurški poseg. Rehabilitacija po operaciji je običajno obsežnejša in vključuje obsežen načrt, ki ga pripravita vaš kirurg in fizioterapevt.

 

Fizioterapija je nujna v rehabilitacijskem procesu za hallux valgus, saj se po operaciji osredotoča na izboljšanje celjenje rane po operaciji in zmanjšanje bolečin, kasneje pa  izboljšanje moči, prožnosti in delovanja prizadetega stopala in spodnjega dela noge.

Fizioterapevt vam oblikuje osebni načrt zdravljenja, ki bo ustrezal vašim posebnim potrebam in lahko vključuje naslednje elemente:

Celjenje rane z visokofrekvenčnim laserjem in EMMT magnetoterapijo.·

Manualna terapija: ročne tehnike, kot so mobilizacija sklepov, masaža mehkih tkiv in manipulacija za izboljšanje delovanja sklepov in zmanjšanje bolečine.

Krepitev prstov na nogi: posebne vaje za krepitev mišic, ki nadzorujejo gibanje palca na nogi.·

Vadba ravnotežja in propriocepcije: Te vaje vam lahko pomagajo izboljšati ravnotežje in stabilnost stopala.

Izobraževanje: Prejeli boste smernice o primerni obutvi, spremembi dejavnosti in strategijah za preprečevanje nadaljnjega napredovanja bolezni.

Domači vadbeni program: Fizioterapevt vam bo ponudil nabor vaj in razteznih vaj, ki jih boste lahko nadaljevali doma, da ohranite in še izboljšate funkcijo stopala.

Spremljanje napredka: redni nadaljnji obiski pri fizioterapevtu so bistveni za spremljanje napredka, prilagajanje zdravljenja po potrebi in zagotavljanje, da vaje izvajate pravilno.

Pomembno si je zapomniti, da se lahko uspeh fizioterapije za hallux valgus razlikuje glede na resnost stanja in vašo predanost predpisanim vajam ter spremembam življenjskega sloga. V nekaterih primerih fizioterapija morda ne bo v celoti odpravila deformacije in operacija se lahko obravnava kot zadnja možnost. Posvetovanje s fizioterapevtom in specialistom za podometrijo je bistvenega pomena za razvoj učinkovitega rehabilitacijskega načrta, prilagojenega vašim posebnim potrebam.

 

Za Vaše zdravljenje poskrbimo doktor znanosti in izkušeni fizioterapevti z visokostrokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami.

Za več informacij nas pokličite:  040 77 35 77 ali pišite:  info@global-treatment.com

Doc. dr. Mit Bračič


Global Treatment Clinic

 Nastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.