Galerija slik
Varna igra otroka na igralih, v društvih ali na rojstnih dnevih.

VARNA IGRA OTROKA S PREVENTIVNO VADBO

Preventivna varna igra otroka pred poškodbami

 

Če otroka naučimo osnovnih preventivnih gibanj, strategij padcev in kontrole v prostoru, lahko zmanjšamo poškodbe za vsaj 50%.

Strokovnjaki iz Global Treatment Clinic smo se odločili informirati javnost, z vidika zdravega odraščanja otrok.

Vsi smo mnenja, da je ZDRAV OTROK tudi SREČEN OTROK.

V vsakdanji praksi se srečujemo s poškodbami otrok. Poškodbe so lahko posledica otroške igre ali pa organizirane športne vadbe v šoli ali klubu.

 

Kaj lahko storimo za otroka za preventivo pred poškodbami?

Preventiva je v prvi vrsti informiranost glede tega, kaj pomeni varna in zdrava otroška igra. Ter, kaj pomeni organizirana vadba v klubu in kaj pomeni varna igra z animatorji na rojstnih dnevih in drugih prireditvah.

 

Varna igra otroka s starši

  • Igra in igrala morajo biti primerna otrokovi starosti.

 

  • Vedno preverite igrišče in igrala (ali so gugala in tobogani v brezhibnem stanju, ali je pesek za igro čist – smeti, živalski izločki so vir okužb).

 

  • Bodite pozorni na ostale otroke udeležence v igri – otroke, ki ne upoštevajo pravil igre opozorite, saj smo odrasli odgovorni za varnost otrok pri igri. Veliko je primerov poškodb na igralih zaradi objestnega obnašanja nekaterih otrok, ki ne upoštevajo pravil in opozoril igre na igralih. Tukaj spadajo – padci z gugalnic, padci s toboganov, padci s plezal – udarnine, poškodbe kože, zvini, zlomi).

 

  • Po končani igri je obvezno umivanje in razkuževanje rok. Priporočeno je tudi preoblečti otroka v čista oblačila za doma, da ne raznaša umazanije po stanovanju in otroški sobi.

 

Varna otroška igra z animatorji (rojstni dnevi, dogodki)

  • Prva preventiva pri praznovanju rojstnega dneva v igralnici. Ponudba na trgu je velika, igralnice, ki jih ponujajo pa so, ene bolj druge manj, ustrezno opremljene z vidika varnosti in velikosti, glede na število otrok).

 

  • Opažamo, da je število otrok po navadi preveliko glede na igralni prostor. Druga težava je premalo animatorjev glede na število otrok in tretja težava, je v izobrazbi oz usposobljenosti animatorjev za vodenje / vzgojo otrok v igralnici. Vedeti moramo, da mladi študentje in študentke niso ustrezen kader za organizirano vodenje dogodka z otroci.V praksi smo opazili, da se veliko animatorjev v gruči otrok »izgubi«. Otroci brez reda tečejo in skačejo po igralnici, se lovijo, plezajo in izvajajo druge gibalne aktivnosti. Riziko poškodb pri neurejeni in nevodeni animaciji/vadbi pa se s tem močno poveča!

 

  • Za varno in vsebinsko ustrezno igro / animacijo, najemite strokoven kader oz igralnico z ustreznim strokovnim kadrom, ki je usposobljen za otroške animacije in igro. Starši mlajših otrok, vseeno bodite pozorni na igro vašega otroka v času praznovanja rojstnega dne. Opozorite ga na varno igro in upoštevanje pravil vodje animacije / igre.

 

Varna organizirana vadba v klubu / društvu

  • Na področju organizirane vadbe ali športnega krožka, je potrebna posebna pozornost z vidika izbora ustreznih vsebin glede na spol in starost otroka.
  • Na trgu je velika ponudba gibalnih vsebin klubov, društev in animacijskih podjetij.

 

Katere vsebine pa so primerne za vašega otroka? Seveda je na prvem želja otroka

  • Otroci se glede vsebine športa po navadi odločajo po tem, kam hodijo na vadbo njihovi prijatelji.
  • Za veliko število otrok se za vsebino odločajo starši, ki pa po navadi izhajajo iz lastnih želj, kaj naj bi otrok počel. Na te odločitve imajo seveda velik vpliv tudi mediji, ki veliko promovirajo športne zvezdnike iz nogometa, košarke, tenisa in drugih medijsko najbolj pokritih športov.Eden od dejavnikov je lahko tudi tradicija športa v kraju kjer živimo – nekatera mesta so znana po rokometu, druga po košarki, tretja po smučanju in smučarskih skokih.

 

  • Pri izboru vadbene skupine moramo biti pozorni na usposobljenost in izkušenost trenerja / vaditelja. V praksi se dogaja, da najmlajše skupine prevzamejo najmanj izkušeni trenerji.

 

  • Znanja o vzgoji in pedagogiki so nujna za strokovno delo z otroci. Večina športnih delavcev v klubih, ki so odgovorni za določanje trenerjev po skupinah, se tega problema niti ne zaveda. Trenerje mlajših starostnih kategorij se po navadi izbira glede na določena finančna sredstva, ki so po večini minimalna. Velikokrat se dogaja, da te skupine prevzamejo »bivši« športniki, ki pa ne dosegajo minimalnih standardov za vodenje vadbe / igre otrok.

 

  • Zavedati se moramo, da »tradicionalno« prenašanje igre (nogometne, košarkarske, rokometne, teniške ali katerekoli druge) NI dovolj za strokovno delo z otroci. Zaradi omenjenih težave je porast poškodb pri otrocih vedno večji.

 

Kako lahko starši poskrbimo za preventivo pred poškodbami z vidika igre / vaj?

  • Izbirajte igrala in igre, ki spodbujajo koordinacijo in stabilnost otroka (npr. naučite jih doskočiti na obe nogi, ko to obvladajo jih naučite doskočiti na eno nogo – še prej jih naučite stati na eni nogi in dodajajte različne naloge kot so podaje žoge, brcanje žoge z drugo nogo, vodenje žoge na eni nogi na mestu, idr.)

 

  • Naučite jih opazovati okolico, kjer se igrajo oz ostale otroke v igri. Postati morajo pozorni na smer in hitrost gibanja, saj se lahko potem učinkovito izogibajo trkom z drugimi otroci pri lovljenju ali igri z žogo. Veliko je poškodb pri trkih z drugimi otroci ali objekti v prostoru, kjer se igrajo.

 

  • Naučite jih padcev! Kako se ujeti, če se nam podre ravnotežje? Strategij padcev je veliko, dobro pa je da otroci poznajo osnovne padce. Predvsem je pomembno, da se naučijo podirati težišče pri skokih z višine – da ne doskočijo direktno na noge, ampak da se težišče podira na stran.Pomembno je, da pri padcih v igri ne padejo na iztegnjeno roko, kjer je možnost poškodbe velika, temveč, da se »pokotalijo« preko rame.

 

Če otroka naučimo osnovnih preventivnih gibanj, strategij padcev in kontrole v prostoru, lahko zmanjšamo poškodbe za vsaj 50%.

 

Global Treatment KIDS

Na naši strani se posvečamo raznim tematikam o telesnem in gibalnem razvoju otroka, fizioterapiji in kinezioterapiji za otroke, korekcijski vadbi za otroke, zdravem preživljanju prostega časa skozi igro in kulturo bivanja. Varna igra otroka je za nas pomembna!

Seveda bomo veseli tudi Vaših pobud za vsebine prispevkov, ki nam jih lahko pošljete v sporočilo ali na e-pošto: info@global-treatment.com



Nastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.