Galerija slik
diagnostika poškodb

ZDRAVITE PACIENTA, NE »DIAGNOZE«!

V klinični praksi vsakodnevno obravnavamo paciente, ki prihajajo na pregled oz posvet z velikim številom raznoraznih izvidov, ultrazvočnimi slikami in MRI zapisi. Ob tem ugotavljamo, da imajo pacienti postavljenih kar nekaj diagnoz, ki so jih pridobili skozi leta obiskovanja zdravnikov in specialistov. Ko postavimo vprašanje ali ste se zdravili glede na postavljene diagnoze in kako ste se zdravili, veliko število pacientov nima odgovora! Ali pa jim javni zdravstveni sistem NI namenil resnega zdravljenja.

 

Da se ne bomo napačno razumeli! Slikovna diagnostika (MRI, CT in UZ) so izjemno pomembni za objektivno in strokovno zdravljenje pacienta po poškodbi oz ob pojavu bolečin na gibalnem sistemu. Vendar! Ugotovitve oz diagnoze, ki jih strokovnjak postavi pri ljudeh po 40-em letu starosti, so lahko velikokrat zelo vprašljive ali je njihov vzrok poškodba / preobremenitev oz so posledica staranja telesa! Tu se postavlja vprašanje kdaj je nekaj »ABNORMALNEGA« NORMALNO pri določeni starosti! Torej vsaka ugotovljena sprememba na telesu NI NUJNO poškodba za operativno zdravljenje!

 

Na primer pri slikanju kolen, kolkov in hrbtenice lahko pri 40, 50 ali 60-letnih osebah naletimo na veliko število sprememb na skeletu (kosti, vretenca), sklepnih strukturah (hrustanec, meniskusi) in mehkih tkivih (tetive, narastišča mišič, ovojnice). Vendar POZOR! NI NUJNO da vse te starostne spremembe povzročajo BOLEČINO!

 

S pacientom moramo imeti odkrit in jasen pogovor, katere od ugotovljenih sprememb na njegovem telesnem delu so NORMALNE in katere spremembe so posledica DELA, ŠPORTA ali DRUGIH PREOBREMENITEV! Torej ZDRAVIMO posledice, ki so nastale kot POŠKODBA, jasno pa je, da lahko s fizioterapijo blažimo tudi degenerativne / starostne spremembe!

Kaj moramo vedeti kot pacient?

 

Ugotovitve, ki jih dobimo s slikovno diagnostiko nam mora razložiti strokovnjak, ki razume spremembe na vašem telesu in LOČI med starostnimi spremembami in poškodbami, ki so posledica športa, dela ali drugih obremenitev.

 

Glede na postavljene diagnoze JE NAJBOLJ POMEMBNO, DA ČIMPREJ PRIČNETE Z ZDRAVLJENJEM, saj je zastarane poškodbe včasih nemogoče pozdraviti in spraviti v normalno stanje, ker se tkivo zabrazgotini, telo spremeni vzorce gibanja, mišične atrofije postanejo trajne, delovanje živcev pa ostane na nizkem nivoju.

 

Pri vseh degenerativnih / starostnih spremembah lahko ugotovimo vzrok nastanka glede na vaše življenjsko delo, šport, vaše anatomske posebnosti (stopala, skelet, mišičevje, čeljust – zobje, vzorci gibanja) in seveda VAŠ NAČIN ŽIVLJENJA (ali ste bili aktivni, način prehrane, alkohol, droge, vaše mentalno zdravje).

 

Še nekaj številskih podatkov: hrbtenica (za 5 do 35% hernij je vzrok staranje, za 68 do 96% sprememb na diskih je vzrok staranje); kolk (za 54% poškodb labruma je vzrok staranje, za 12% sprememb na hrustancu je vzrok staranje); ramenski sklep (za 55 do 72% poškodb labruma je vzrok staranje); koleno (za 43% poškodb hrustanca je vzrok staranje, za 19% poškodb meniskusov je vzrok staranje, za 37 % osteofitov je vzrok staranje). (vir British Journal of Sports Medicine)

Kaj lahko rečemo za zaključek?

 

Veliko tako imenovanih abnoralnih sprememb na našem telesu ne potrebuje operativnega zdravljenja, če ne povzročajo bolečin – prav tako bolečine ne zdravimo VEDNO s tabletami, temveč poiščemo strokovno pomoč, da pričnemo s telesno aktivnostjo, bolečine odpravimo s fizioterapijo ter spremenimo način življenja.

NE ČAKAMO NA ZAČETEK ZDRAVLJENJA več mesecev ali let, saj s tem zelo poslabšamo naše telesno in mentalno zdravje!

Zavedati se moramo tudi, da je veliko bolečin na našem FIZIČNEM TELESU posledica naših MENTALNIH BOLEČIN in STRESA!

Za vsa vaša vprašanja, bolečine in poškodbe smo na voljo v Global Treatment Clinic v Ljubljani.

 

Za več informacij nas pokličite:  040 77 35 77 ali pišite:  info@global-treatment.com

 

Doc. dr. Mit Bračič
Doktor kinezioloških znanosti, doktorand fizioterapevtskih znanosti, podolog, kondicijski trener vrhunskih športnikov. Global Treatment Clinic

Morda bi vas zanimalo tudi: Diagnostika in diagnoze poškodb.Nastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.