Galerija slik
Hernija medvretenčnega diska.

ZDRAVLJENJE HERNIJA MEDVRETENČNEGA DISKA

 

Kako ravnati v primeru diskus hernije?

V primeru, da je bila diagnosticirana hernija medvretenčnega diska in ta trenutno ne povzroča bolečin, je pomembno, da opravimo funkcionalni pregled gibalnih vzorcev in mišičevja. Po potrebi pa izvajamo personaliziran trening.

Predstavlja asimptomska hernija težave – je nevarna?

Asimptomatska hernija je lahko prisotna dlje časa in ne predstavlja težav. A vendar je absolutno visoko tveganje za posameznike, ki dlje časa preživijo v sedečem položaju. Le ti imajo oslabljene mišice jedra oz. slabo uporabljajo jedro pri fizičnih naporih.

Kako pa hernijo zdravimo – odpravimo?

Sodobna znanost in praksa zdravljenja bolečin, ki so posledica hernij medvretenčnih diskov največjo uspešnost ugotavljata s sistematično implementirano vadbo.

Sistematična vadba se deli na 4 ključne faze:

? Faza 1: Razvoj stabilnosti ledvenega predela hrbtenice in zmanjšanje bolečine v osnovnih položajih. Ta faza je specifična glede na bolečine posameznika in se kombinira z obravnavami fizioterapije.

? Faza 2: Cilj je vzpostaviti optimalno mobilnost in kontrolo medenice v različnih naravnih in kompenzacijskih položajih.

? Faza 3: Cilj je povečati mišično vzdržljivost globokih trebušnih mišic, stranskih trebušnih mišic ter okrepiti hrbtne mišice z osnovnimi vajami moči

? Faza 4: Zadnja faza je ključna in integrira nadgradnjo mišične strukture jedra, stabilnosti in mobilnosti v kompleksne gibalno vzorce ter poveča tudi mišično moč in vzdržljivost v teh vzorcih.

 

Napotki za osebe z hernijo diska:

Ključno za vse, ki ste soočeni s hernijo diska je, da ne zapadete v vzorce kineziofobije, kar pomeni dobesedno strah pred gibanjem. Konzervativno zdravljenje z vadbo je vaša najboljša strategija in investicija.

 

S čem pa izboljšamo nastalo stanje?

Medicinska stroka naj bo izbira pri iskanju diagnoze, fizioterapija naj bo druga na seznamu, saj s terapijami učinkovito zmanjšuje bolečine. Kinezioterapija, torej 4 fazni sistem vadbe za zdravljenje vzrokov je zadnja točka, ki naj traja intenzivno za obdobje od 3 do 6 mesecev in se nato z manjšim volumnom ohranja dlje časa v obliki podpore pri vašem življenjskem slogu.

Dipl. Kineziolog Nejc Šimenko

 

Na voljo smo vam na telefonski številki:

☎️ 064 222 666
info@global-treatment.comNastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.