Galerija slik
 

GSC Športna diagnostika

TESTIRANJE ZA ŠPORTNIKE – PREVERITE SVOJ PERFORMANCE IN SI ZAGOTOVITE NAJBOLJŠI PROGRAM ZA KONDICIJSKI TRENING

Razvoj sodobnega športa je vse bolj povezan z novimi tehnološkimi, raziskovalnimi in organizacijskimi metodami v procesu treninga. Vrhunske športne ekipe v zadnjih letih ne gradijo rezultatov samo na osnovi izkušenj in intuicije, ampak uvajajo v proces treninga vedno več tehnologij, s katerimi dobijo objektivne kazalce o pripravljenosti posameznika.

Rezultati športnikov so na današnji stopnji sodobnega športa vse bolj produkt programiranega in kontroliranega procesa treninga. V Sloveniji se največji delež športne diagnostike izvaja v Global Sports Clinic. Merilna oprema in postopki meritev so plod izobraževanja v tujini v sklopu najboljših podjetij z najboljšimi specialisti za diagnostiko (Italija, Španija, Kitajska, Nemčija, Avstrija, ZDA).

Športna diagnostika

Športna diagnostika v sklopu meritev:

MERJENJE TELESNE SESTAVE

Antropometrijske karakteristike izmerimo s sistemom Tanita, da lahko določimo telesno kompozicijo športnika (telesna višina, telesna masa, ITM – indeks telesne mase, % maščobne mase, % kostne mase, % mišične mase, % vode v telesu, % puste telesne mase), kar nam omogoča bolj natančno načrtovanje vadbenih programov in jedilnikov z vidika pridobivanja mišične mase ali zmanjšanja maščobne mase.

Merjenje obsegov telesnih segmentov (golen, stegno, trebuh, prsi, nadlahet, podlahet) je potrebno za določitev telesne strukture, ki je specifična za določene športne discipline. Vedeti moramo, da je lahko povečanje obsegov telesnih segmentov posledica povečanja mišične mase ali v najslabšem primeru povečanja maščobne mase.

MERJENJE LASTNOSTI MIŠIC (TMG)

Metoda tenziomiografije je diagnostično orodje za ugotavljanje kontraktilnih lastnosti mišic in njihovo spreminjanje skozi čas. Rezultati TMG meritev opisujejo funkcionalno stanje mišic. Na podlagi lastnosti mišic in mišičnih razmerij lahko objektivno načrtujemo vadbo za moč, hitrost, agilnost in vzdržljivost.

MERJENJE ODRIVNE MOČI NOG

Moč je ena najpomembnejših biomotoričnih sposobnosti v predikciji rezultatov v različnih športnih panogah. V realnih motoričnih okoliščinah se najpogosteje pojavlja ekscentrično-koncentrični tip mišične kontrakcije, ki se kaže v obliki odrivne moči. Vertikalni in globinski skoki so pomembna vadbena sredstva v treningu moči.

Z njimi izboljšujemo funkcijo ekscentričnega in koncentričnega mišičnega delovanja spodnjih okončin. Z rezultati merjenja lahko objektivno načrtujemo trening moči, hitrosti, startnega pospeševanja in pliometrije.

MERJENJE VZDRŽLJIVOSTI – PORABE KISIKA

Uspešnost v športu je odvisna od številnih dejavnikov. Med njimi zelo pomembno vlogo igra tudi hitrostna vzdržljivost. V večini športnih disciplin je rezultat odvisen od visokega nivoja hitrostne vzdržljivosti! Z izmerjenimi rezultati srčnega utripa, porabe kisika in obremenitve, lahko objektivno načrtujemo trening vzdržljivosti.

MERJENJE HITROSTI, AGILNOSTI IN TIMINGA

V strukturi telesne priprave imajo biomotorične sposobnosti različen ponder pomembnosti, odvisno od značilnosti posamezne športne panoge. Nedvomno je hitrost ena od ključnih biomotoričnih sposobnosti (Bračič, 2010).

Agilnost lahko definiramo kot:

1) sposobnost izvedbe hitrih, koordiniranih in povezanih sprememb smeri gibanja (Drabik, 1996),
2) sposobnost pospeševanja, zaviranja in hitre spremembe smeri gibanja, s tem da obdržimo kontrolo gibanja in ne izgubimo hitrosti (Brittenham, 1998),
3) sposobnost hitre spremembe smeri gibanja (Gredelj, 1975) in
4) sposobnost spremembe smeri gibanja brez izgube ravnotežja, hitrosti, moči in kontrole gibanja (Pearson, 2001).

Gredelj in sodelavci (1975) so agilnost uvrstili med sposobnosti, ki so podrejene mehanizmom za strukturiranje gibanja, v okviru tega pa se nahajajo še koordinacijske sposobnosti in hitrost alternativnih gibov.

Bompa (1999) je označil agilnost kot kombinirano sposobnost koordinacije in hitrosti. Agilnost je pogojena tudi s sposobnostjo moči (power), maksimalne sile in maksimalne hitrosti. V tuji literaturi (Pearson, 2001; Graham, 2000) je agilnost označena kot problem kondicijske priprave in je poimenovana SAQ (speed, agility and quickness).

Najbolj podrobno strukturo agilnosti sta podala Verstegen in Marcello (2001), ki navajata naslednje faktorje:

1) moč, 2) koordinacija, 3) hitrost, 4) dinamično ravnotežje, 5) mobilnost sklepnih sistemov, 6) razvitost energetskih sistemov, 7) stabilnost lokomotornega sistema in 8) optimalna biomehanska struktura gibanja (tehnika).

Meritve hitrosti, agilnosti in timinga opravljamo s sistemom infra-rdečih fotocelic (Witty, Microgate, Italija).

PO OPRAVLJENIH MERITVAH PREJMETE OSEBNO POROČILO IN NASVETE ZA TRENING.

PO TESTIRANJU PRIPOROČAMO TUDI DEMONSTRACIJSKI TRENING, KJER VAS BOMO NAUČILI IZVAJATI VAJE, S KATERIMI BOSTE IZBOLJŠALI SVOJ PERFORMANCE NA TRENINGU IN TEKMI. PO TRENINGU PREJMETE TUDI VIDEO Z VSEMI VAJAMI.

CENIK ŠPORTNE DIAGNOSTIKE:

PAKET ŠPORT (NAD 18 LET): 250,00 UR

  • Razgovor
  • Analiza telesne sestave
  • Pregled mišičevja TMG glede na športno disciplino
  • Pregled ter analiza preobremenitev mišic in sklepov s sistemom Thermohuman
  • Pregled stopal, kolen, kolkov, hrbtenice in ramenskega sklepa (fizioterapevt)
  • Analiza statike stopal in dinamike hoje po sistemu Podoactiva
  • Test odrivne moči nog – vertikalni skoki
  • Testi moči glede na športno disciplino
  • Test vzdržljivosti – porabe kisika (kolo ali tekalna steza)
  • Poročilo testiranja in nasveti za kondicijski trening

 

Doplačilo 70 eur:

  • Demonstracijski trening po testiranju 60 min
  • Vaje posnamemo in vam pripravimo video z vajami, s katerimi bo mladi športnik popravil kondicijsko pripravo

M: 064 222 666 od ponedeljka do petka od 7 do 19 ure
E: info@globalsportsclinic.com

Nastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.